Trier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Trier
Kaart van Trier Wapen van Trier
Trier (Rijnland-Palts)
Trier
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts Rijnland-Palts
Coördinaten 49° 45′ 24″ NB, 6° 38′ 29″ OL
Algemeen
Oppervlakte 117,13 km²
Inwoners (31-12-2018[1]) 110.636
(945 inw./km²)
Buitenlanders (31-12-2017[2]) 17.120 (15,47%)
Nederlanders (09-05-2011[3]) 135 (0,79%)
Hoogte 130 m
Burgemeester Wolfram Leibe (SPD)
Overig
Postcodes 54290–54296
Netnummer 0651
Kenteken TR
Kreisfreie Stadt 19 Ortsbezirke
Gemeentenummer 07 2 11 000
Website www.trier.de
Locatie van Trier
Kaart van Trier
Foto's
Trier-Blick-vom Weishaus.JPG
Portaal  Portaalicoon   Duitsland
stadsaanzicht door Braun & Hogenberg (1572)
Trier, Sint-Matthiasabdij
Trier, Sint-Irminenkerk
Porta Nigra
Moezel

Trier (Frans: Trèves, Luxemburgs: Tréier, Latijn: Augusta Treverorum) is, samen met Worms, de oudste stad van Duitsland en ook het oudste bisdom ten noorden van de Alpen. De kreisvrije stad Trier ligt op de rechteroever van de Moezel. De stad telt 110.636 inwoners (31 december 2018)[1] op een oppervlakte van 117,13 km². In Trier wonen veel Luxemburgse studenten.

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

De Heilige Eucharius is de patroonheilige van de stad. De Romeinse monumenten, de Dom en de Onze-Lieve-Vrouwekerk zijn sinds 1986 geklasseerd als UNESCO werelderfgoed.

De opdracht tot de bouw van de stad werd gegeven door de Romeinse keizer Augustus in 16 v.Chr. De stad heette oorspronkelijk Augusta Treverorum en was bedoeld als hoofdstad van de Romeinse provincie Belgica Prima. Gedurende enige tijd was Trier de hoofdstad van het hele West-Romeinse Rijk.

Een historisch monument in de stad is de 2e-eeuwse Porta Nigra, de best bewaarde Romeinse stadspoort ten noorden van de Alpen. Er zijn nog verschillende andere monumenten uit de Romeinse tijd, bv. de Basilica, de Keizerthermen, de Barbarathermen en het amfitheater. Ook uit latere perioden heeft Trier veel monumenten, waaronder de 11e- tot 18e-eeuwse Dom waarvan de bouw reeds in de 4e eeuw begon, en vele andere kerken. Door zijn rijke verleden en vanwege zijn ligging in het Moezeldal heeft Trier een aantrekkingskracht onder toeristen.

Trier is een centrum van wijnhandel en heeft een belangrijke functie als winkelcentrum voor een grote regio. Trier is bekend als geboorteplaats van Karl Marx. Zijn geboortehuis is sinds lang ingericht als museum: het Karl Marx-huis.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Prehistorie[bewerken | brontekst bewerken]

Op het "Rote Haus" aan de Grote Markt van Trier bevindt zich een inscriptie die luidt: "Ante Romam Treveris Stetit Annis Mille Trecentis" ("Voor Rome bestond Trier al dertienhonderd jaar"). Dit is hoogstwaarschijnlijk een sage die in de middeleeuwen ontstaan is. In het dal van de Moezel bestonden al 3000 jaar v.Chr. menselijke nederzettingen en Trier kan met recht een van de oudste steden ten noorden van de Alpen genoemd worden.

Romeinse tijd[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Augusta Treverorum voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Van 27 v.Chr. tot 14 n.Chr. was Augustus keizer van het Romeinse Rijk. Omstreeks 16 v.Chr. werd door de Romeinen in de buurt van het Keltische stamheiligdom Treviren de nederzetting Augusta Treverorum gesticht, dat een belangrijk centrum werd in de provincie Germania superior. Aan het eind van de 3e eeuw verhief keizer Diocletianus de stad, die inmiddels Treveris werd genoemd tot Romeinse keizerlijke residentie en tot hoofdstad van het westelijke deel van het Romeinse rijk. De stad kreeg de bijnaam "Roma Secunda", het tweede Rome. Eveneens aan het eind van de 3e eeuw ontwikkelde zich hier een centrum van het vroege christendom.

Vroege middeleeuwen[bewerken | brontekst bewerken]

In de 5e eeuw werd Trier door de Franken veroverd. In 870 komt het bij het Oost-Frankisch-Duitse Rijk. In 958 werd met het plaatsen van het marktkruis de huidige Grote Markt (Hauptmarkt) het centrum van de middeleeuwse stad.

Vroegmoderne tijd[bewerken | brontekst bewerken]

In de 14e eeuw werden de Trierse aartsbisschoppen ook keurvorst. Trier werd de hoofdstad van het keurvorstendom, ook Keur-Trier genoemd, tot ca. 1800. Onder het aartsbisschoppelijk gezag beleefde de stad een belangrijke bloeiperiode tot de Reformatie en de oorlogen tegen Frankrijk in de 17de eeuw haar belang deed afnemen.

19e en 20e eeuw[bewerken | brontekst bewerken]

Trier kwam korte tijd in Franse handen, maar in 1815 kwam het bij Pruisen, waarna opnieuw een bloeiperiode volgde, die aanhield tot de Franse bezetting (1918–1930). In de Tweede Wereldoorlog werd de stad zeer zwaar beschadigd (1944) in de laatste fase van de oorlog. Na de oorlog werd de schade hersteld en hernam Trier zijn plaats als belangrijk regionaal centrum en, door de vele historische en culturele bezienswaardigheden, als toeristische trekpleister.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De Grote Markt[bewerken | brontekst bewerken]

De Grote Markt (Hauptmarkt) van Trier behoort tot de mooiste stadspleinen (innerstädtische Plätze) van Duitsland. Op het plein bevindt zich het Marktkruis (algemeen) (Marktkreuz), dat stamt uit 958, en dat het symbool was van het verkrijgen van marktrechten door koning Otto I. In de 18de eeuw werd het gerestaureerd. Aan het plein staan schitterende panden in verschillende stijlen. Het geheel wordt gedomineerd door de Sint-Gangolfkerk (gewijd in 1459).

Basilica van Constantijn[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Basilica van Constantijn voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De basilica of, zoals ze vroeger genoemd werd, de Aula Palatina, is een uit baksteen opgetrokken gebouw, dat waarschijnlijk omstreeks 310 gebouwd is tijdens de regeringsperiode van Constantijn de Grote. Het was een troonzaal van het paleis van Constantijn.

De St. Petersdom[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Dom van Trier voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De oudste delen van de Dom van Trier zijn gebouwd ten tijde van de Romeinse keizer Constantijn de Grote (ca. 326). Het imposante westwerk dateert uit de 11e eeuw. Twee musea zijn aan de Dom verbonden: de Domschatkamer en het Museum am Dom.

Onze-Lieve-Vrouwekerk[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Onze-Lieve-Vrouwekerk (Trier) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Onze-Lieve-Vrouwekerk werd gebouwd tussen ca. 1235 en ca. 1260 en is een van de oudste gotische kerken van Duitsland.

Abdij Sint-Matthias[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Benedictijnerabdij Sint-Matthias voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Ten zuiden van het centrum van Trier staat een benedictijner abdij. Hier worden de relikwieën van de apostel Mattias vereerd. Het is het enige apostelgraf ten noorden van de Alpen.

Amfitheater Trier[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Amfitheater van Trier voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het Romeinse amfitheater van Trier is rond het jaar 180 gebouwd tegen de helling van de Petrisberg en beschikte over zo'n 18.000 zitplaatsen.

Porta Nigra[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Porta Nigra voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Porta Nigra is een poort in de Romeinse stadsmuur van Trier. De Porta Nigra ("Zwarte Poort") is gemaakt van zandsteen en dankt haar naam aan de zwarte laag op de stenen die in de middeleeuwen door roetafzetting ontstaan is.

Kerken[bewerken | brontekst bewerken]

De Augustijnerkerk (Trier), deel van een uit 1271 stammend klooster, dat na 1802 werd geseculariseerd.

Functies[bewerken | brontekst bewerken]

De industrie omvat onder meer productie van banden, tabakswaren, schoenen, keramiek en textiel. De stad is echter in de eerste plaats van belang als commercieel (handel in Moezelwijnen), dienstverlenend en toeristisch centrum.

Tot de verschillende onderwijsinstellingen behoren de Universiteit Trier (1975), het katholiek theologisch college (1950; oorspronkelijk deel van de in 1473 gestichte en in 1798 door de Fransen opgeheven universiteit), een aantal hogere beroepsopleidingen en een school voor wijnbouw. Het Rheinisches Landesmuseum Trier (1877) heeft een belangrijke collectie Romeinse oudheden (sculpturen, bronzen, mozaïeken); voorts zijn er het Museum am Dom (voorheen: Bisschoppelijk Dom- en Diocesaanmuseum; vroegchristelijke en kerkelijke kunst), het stedelijk museum Simeonstift in een 11de-eeuws klooster naast en in de Porta Nigra (stadsgeschiedenis en moderne kunst) en het als museum ingerichte geboortehuis van Karl Marx (barok, uit 1717). Trier heeft een stadsbibliotheek (1804) met onder meer circa 4000 middeleeuwse handschriften.

Bankbiljet[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat Trier de geboortestad is van Karl Marx geeft de Fremdenverkehrsverein van de stad als souvenir een namaak-bankbiljet uit van de fictieve waarde € 0, met daarop de afbeelding van de filosoof zoals die voorheen op bankbiljetten uit de DDR stond.

Geboren in Trier[bewerken | brontekst bewerken]

Stedenbanden[bewerken | brontekst bewerken]

Trier heeft stedenbanden met:[4]

  • Vlag van Italië Ascoli Piceno (Italië), sinds 31 augustus 1958
  • Vlag van de Verenigde Staten Fort Worth (Verenigde Staten), sinds 12 juli 1987
  • Vlag van Verenigd Koninkrijk Gloucester (Verenigd Koninkrijk), sinds 29 juni 1959
  • Vlag van Nederland Den Bosch (Nederland), sinds 7 juni 1968
  • Vlag van Frankrijk Metz (Frankrijk), sinds 13 oktober 1957
  • Vlag van Japan Nagaoka (Japan), sinds 2 juni 2006
  • Vlag van Kroatië Pula (Kroatië), sinds 8 september 1971
  • Vlag van Duitsland Weimar (Duitsland), sinds 19 oktober 1990
  • Vlag van China Xiamen (China)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Trier op Wikimedia Commons.
Wikivoyage heeft een reisgids over dit onderwerp: Trier.