Pula (Kroatië)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pula
Pola
Plaats in Kroatië Vlag van Kroatië
Vlag van Pula Wapen van Pula
Pula (Kroatië)
Pula (Kroatië)
Situering
Land Kroatië
Coördinaten 44° 52′ NB, 13° 50′ OL
Algemene informatie
Oppervlakte 51,6 km²
Inwoners (2006) 62.080
Hoogte 30 m
Foto's
Pula in vogelvlucht
Overzicht van Pula
Portaal  Portaalicoon   Kroatië

Pula is de zuidelijkst gelegen stad van het Kroatische schiereiland Istrië. Het is de 7e stad van Kroatië naar inwonertal en is al meer dan 3.000 jaar oud.

De Italiaanse benaming voor Pula is Pola, en is afkomstig van de Romeinse naam van de provincie Iulia Pola Polentia Herculanea.

Geschiedenis[bewerken]

De allereerste keer dat Pula, genoemd wordt is in de 5de eeuw voor Christus, de stad behoorde tot het volk Histria, de oudste bewoners van Istrië. In de Middeleeuwen kwam de stad met de naam Pola onder gezag van de Republiek Venetië maar sinds 1177 wist ze een zekere autonomie te behouden. Kerkelijk hoorde ze bij het aartsbisdom Aquileja-Grado. In 1813 kwam het gehele gebied van Venetië en dus ook van Istrië met Pola onder Oostenrijk, in welk staatsverband het van 1813 tot 1918 tot de provincie Küstenland behoorde. De stad ging nu een rol spelen als Oostenrijkse zeehaven. In 1852 werd deze functie uitgebreid tot die van marinehaven en daarna steeg de bevolking van 11.000 tot 40.000 inwoners aan het einde van de eeuw. Daarvan hadden 60% Italiaans en 11% Duits als moedertaal. De laatsten bestonden uit Oostenrijks marinepersoneel en hun families. Italië bezette Istrië in 1918 na het uiteenvallen van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie, en mocht het gebied in 1921 annexeren. Nu werd Pula de hoofdmarinebasis van het Italiaanse leger. In 1943 nam het Duitse leger het gezag over nadat het fascistische Italië was ingestort. Bombardementen brachten een deel van de bevolking op de vlucht en in 1945 kwam het gezag in handen van het Joegoslavische leger, maar de annexatie door Joegoslavië moest nog even op zich laten wachten omdat de stad en omgeving samen met de internationale Vrije Zone Triëst voorlopig een internationale status kreeg. In het Vrede van Parijs in februari 1947 werd besloten om het gebied bij Joegoslavië te voegen. De stad kreeg sindsdien de kroatische naam Pula. Tussen maart en november van dat jaar vertrokken 30.000 van de 34.000 nog aanwezige inwoners naar Italië.

In 2011 gaven de achterblijvers en hun nazaten, dat wil zeggen nog 4% van de ruim 57.000 inwoners Italiaans als moedertaal op, en 70% Kroatisch. De overigen spraken talen uit alle republieken van het voormalige Joegoslavië. Zij hadden na 1947 de plaatsen ingenomen van de vertrokken bevolking.

Sinds 1991 is Pula onderdeel van de nieuwe staat Kroatië.

Bezienswaardigheden[bewerken]

In de stad is nog een aantal bouwwerken uit de Romeinse tijd terug te vinden zoals:

 • het Forum, een plein met daarop de Tempel van Augustus, restanten van de Tempel van Diana, en Romeinse (gevel)stenen, geïntegreerd in de bouwwerken op het plein.
 • het amfitheater. Dit amfitheater is qua grootte de zesde nog bewaard gebleven Romeinse arena. Er konden ca. 23.000 toeschouwers door de twee hoofdingangen en vier zij-ingangen naar binnen. In de arena, het middendeel, vonden gladiatorengevechten plaats en er werden ook mensen voor de wilde dieren geworpen. In 404 verbood men dit soort vermaak en werd de arena een marktterrein. Tegenwoordig leent het amfitheater zich voor concerten, opera's en films. Onder meer Jamiroquai, Anastacia, Elton John, Norah Jones en Manu Chao traden er recent op. Ook wordt hier ieder jaar het Pula Film Festival gehouden, het grootste filmfestival van Kroatië met films uit binnen- en buitenland.
 • Een klein halfrond theater
 • Sergiusboog (Zlatna Vrata)
 • Herculespoort (Herkulova Vrata)
 • Geminipoort (Dvojna Vrata)
 • Nationaal Park Brijuni
 • Archeologisch Museum van Istrië

Daarnaast is er ook een aantal bezienswaardigheden uit latere perioden:

 • het historische centrum in Venetiaanse stijl (voornamelijk de straten Castropola, Kandlerova, Sergijevaca en de zijstraten daarvan en het Forum)
 • de Kathedraal. De oudste gedeelten van deze kerk werden gebouwd in de 6e eeuw na Christus. In de 10e en de 17e eeuw vonden veranderingen plaats. Voor de kathedraal staat een klokkentoren uit de tweede helft van de 17e eeuw. Voor de fundering en de muren van deze toren werden stenen van het amfitheater gebruikt.
 • Kerk en klooster van Sv. Franje
 • het Fort. De oudste delen dateren uit de 17e eeuw. In het fort is een museum gevestigd.
 • het Stadhuis. Het stadhuis is in Venetiaanse stijl gebouwd. De linker buitenmuur en een gedeelte van de achtermuur dateren uit de Romeinse tijd; het waren oorspronkelijk de buitenmuren van een tempel gewijd aan Diana.
 • zo'n twintig verdedigingsforten uit de 18e en 19e eeuw, in en rond de stad, enkele vervallen tot ruïne. In een van de forten is het Aquarium gevestigd.
 • Orthodoxe Kerk Sv. Nikola, oudste gedeelte daterend uit de 6e eeuw na Christus.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Pula heeft een vliegveld, luchthaven Pula. Er zijn veerverbindingen met de omliggende eilanden en naar Venetië.

Geboren[bewerken]

Externe link[bewerken]

Logo Wikimedia Commons
Commons heeft mediabestanden op de pagina pula.