Jason (mythologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jason
Ἰάσων, Iásôn
Jason
Oorsprong Griekse mythologie
Associatie Argonauten
Literaire bronnen Argonautica
Verwantschap
Ouders Aeson en Polymele
Siblings Promachus
Partner Medea
Nakomelingen Mermeros en Pheres
Een standbeeld van Jason met het Gulden Vlies bij Schloss Schönbrunn in Wenen
Portaal  Portaalicoon   Religie
Jason brengt koning Pelias het Gulden Vlies
Pelias stuurt Jason op zijn reis

Jason (Oudgrieks: Ἰάσων, Iásôn) was in de Griekse mythologie de zoon van koning Aeson, de koning van Iolkos, een stad in Thessalië. Koning Aeson werd van de heerschappij beroofd door zijn halfbroer Pelias. Toen Jason geboren werd, waren zijn ouders bang dat Pelias hem zou doden en daarom stuurden ze hem stiekem naar het Peliongebergte, waar hij werd opgevoed door de wijze Centaur Cheiron.


Als jongeman van twintig keerde Jason terug naar Iolkos om er het koningschap op te eisen. Hij eiste de troon van zijn vader terug en Pelias zei dat hij die kon krijgen, maar hij vertelde Jason ook dat hij werd geplaagd door de geest van Phrixos die eiste dat het Gulden Vlies moest worden teruggehaald.

Jason besloot de tocht te ondernemen en verzamelde een groot aantal Griekse helden voor de tocht, onder wie Herakles, Theseus, Peleus, Meleager, Laertes, Zetes en Calaïs, Castor en Pollux en de zanger Orpheus. De deelnemers aan de expeditie worden de Argonauten genoemd, omdat hun schip de Argo heet.

De tocht leidde naar Colchis aan de oostkant van de Zwarte Zee. Hier aangekomen vroeg hij de koning van Colchis (Aietes) om het Gulden Vlies. Deze wilde het geven als Jason eerst een opdracht kon uitvoeren: Jason moest twee vuurspuwende stieren de Khalkotauroi temmen en met hen het veld ploegen, vervolgens drakentanden zaaien en de krijgers verslaan die hieruit zouden opgroeien. Met hulp van Medea, de dochter van de koning, wist Jason de opdrachten te voltooien. Haar voorwaarde voor deze hulp was echter dat Jason haar moest beloven met haar te zullen trouwen. Na het succesvol vervullen van deze opdracht keerde Jason terug naar de koning om het Gulden Vlies te ontvangen. Aietes, verrast en boos dat Jason zijn opdrachten gehaald had, vertelde Jason dat het Gulden Vlies door een draak bewaakt werd; om het te bemachtigen zou Jason eerst de draak moeten verslaan. Orpheus zong de draak in slaap waardoor Jason het Gulden Vlies kon weghalen. Aietes werd er niet minder boos om dat Jason het Gulden Vlies toch had weten te bemachtigen, zeker niet wanneer dochter Medea en zijn jonge zoon (de troonopvolger) met hem mee afvaren. Hij ging met zijn schepen achter de Argo aan. Medea wist niets beters dan haar broertje in stukken te snijden en over boord te gooien; Aietes bleef geen andere optie dan zijn schepen de stukken van zijn zoon te laten verzamelen zodat hij begraven kon worden en de Argo te laten gaan.

Jason en Medea trouwden en kregen kinderen. Toen Jason, jaren later, verliefd werd op een andere vrouw, werd Medea zo boos dat ze haar twee kinderen vermoordde. Daarna liet ze de Argo op Jason omvallen terwijl hij in de schaduw ervan lag te slapen, waardoor hij om het leven kwam.

In de mythologie is ook sprake van vergiftiging met stierenbloed.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jason van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.