Jason and the Argonauts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jason and the Argonauts
Affiche
Affiche
Tagline Greatest Odyssey Of The Ages - for the first time on the screen
Regie Don Chaffey
Producent Charles H. Schneer
Scenario Beverley Cross
Hoofdrollen Todd Armstrong
Nancy Kovack
Honor Blackman
Gary Raymond
Muziek Bernard Herrmann
Montage Maurice Rootes
Cinematografie Wilkie Cooper
Distributie Columbia Pictures
Première 19 juni 1963
Genre Actie
Avontuur
Familie
Fantasy
Speelduur 104 minuten
Taal Engels
Land Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $1 miljoen[1]
Remake Jason and the Argonauts
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Jason and the Argonauts is een film uit 1963, geregisseerd door Don Chaffey en gedistribueerd door Columbia Pictures.

Todd Armstrong speelt de hoofdrol, de mythologische Griek Jason, die op een missie is voor het Gulden vlies. De film is geregisseerd door Don Chaffey in samenwerking met Ray Harryhausen, een expert op het gebied van stop-motion animatie. De muziek is gecomponeerd door Bernard Herrmann, die al eerder heeft samengewerkt met Harryhausen, in bijvoorbeeld Mysterious Island en The Seventh Voyage of Sinbad.

De film staat bekend om zijn stop-motion-monsters. De scène waarin zeven skeletten uit de grond komen en Jason en zijn vrienden aanvallen is een van de beroemdste scènes in het genre.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Pelias (Douglas Wilmer) vermoordt Koning Aristo om koning van Thessalië te worden. Er is echter een profetie die zegt dat zijn heerschappij omver zal worden geworpen door een kind van Aristo die één sandaal aanheeft. Hij doodt een van Aristo's dochters, die haar toevlucht had gezocht bij Hera. Zij bood haar bescherming. Hierdoor keert hij de godin tegen zich.

Twintig jaar later wordt Pelias gered door Jason (Todd Armstrong), Aristo's zoon en inmiddels al een man, maar Jason verliest een sandaal terwijl hij hem redt. Hij weet nog niet dat hij de moordenaar van zijn vader heeft gered, maar Pelias herkent zijn vijand en verbergt zijn ware identiteit. Hij kan Jason echter niet doden, want de profetie zegt dat hijzelf ook doodgaat.

Wanneer Pelias erachter komt dat Jason op een gevaarlijke missie wil gaan om het beroemde Gouden Vlies te bemachtigen om de Thessaliërs bijeen te brengen, moedigt hij Jason aan. Hij hoopt erop dat hij zal sterven tijdens zijn poging. Mannen uit heel Griekenland vechten om zich bij Jason te kunnen voegen. Onder hen bevinden zich Herakles (Nigel Green) en Acastus, Pelias' zoon, gestuurd door zijn vader om de boel te saboteren. Jason en zijn mannen varen met een door Argos (Laurence Naismith) gebouwd schip. Het schip wordt daarom 'Argo' genoemd en Jason en zijn reisgenoten worden Argonauten genoemd.

Hermes (Michael Gwynn) neemt Jason mee naar de Olympus om met Zeus (Niall MacGinnis) en Hera (Honor Blackman) te spreken. Hera vertelt dat ze Jason steunt, maar dat haar steun beperkt is door Zeus. (Jason is, net als alle stervelingen, onwetend een voorwerp in de spelletjes die goden met elkaar spelen. Dit is een nauwkeurige uitbeelding van Griekse theologie die zelden wordt gevonden in moderne media.) Jason komt te weten dat hij Hera's hulp slechts vijf maal in mag roepen. Als antwoord op Jasons, nog niet gestelde, vragen vertelt Hera ook dat het Gouden Vlies bestaat en dat het zich in het land van de Colchis, aan de andere kant van de wereld, bevindt.

De expeditie wordt bedreigd door vele gevaren. Wanneer de Argonauten bijna al hun voorraden hebben opgebruikt, roept Jason Hera's hulp in. Ze leidt hem naar het Bronzen eiland, maar waarschuwt hem niets mee te nemen behalve voorraden. Echter, wanneer Hercules en zijn jonge vriend Hylas (John Cairney) een paar geiten achternagaan, komen ze een schatkamer van de goden tegen die gedeeltelijk open is. De schatkamer is bekroond met ene enorm bronzen beeld van Talos. Ondanks de waarschuwingen van Hylas steelt Heracles een broche ter grootte van een speer. Het beeld komt tot leven en valt hen aan. Het veroorzaakt veel tumult voordat Jason het vernietigt met het advies van Hera. Hylas wordt vermist en er wordt aangenomen dat hij is omgekomen. Maar de door schuldgevoel geteisterde Heracles weigert te gaan totdat hij zeker wat er met Hylas is gebeurd. De anderen willen hem niet achterlaten en Jason wordt zo gedwongen om voor de laatste keer de hulp van Hera in te roepen. Hera bevestigt Hylas' dood en vertelt dat het Herakles' lot is om achter te blijven op het eiland. Ze vertelt hem ook dat Jason de hulp van Phineas (Patrick Troughton), de blinde ziener, in moet roepen voor de reis naar Colchis.

De Argonauten vinden Phineas, die aangevallen wordt door twee harpijen gestuurd door Zeus, omdat Phineas zijn gave als ziener heeft misbruikt. In ruil voor het angen van de harpijen, vertelt Phineas aan Jason wat hij wil weten. Als eerbetoon geeft hij ook zijn enige bezitting, een amulet, aan Jason. Om bij Colchis te komen, moeten ze echter door de Symplegades heen. Dat is een zeestraat tussen twee hoge klippen, die schudden en stenen naar beneden gooien om schepen die erdoorheen varen te laten zinken. De Argonauten komen hier op tijd achter, wanneer ze een ander schip zien, dat van de andere kant komt en uiteindelijk zinkt door toedoen van de rotsen. Uit wanhoop gooit Jason het amulet in het water en er komt een enorme meerman uit het water en houdt de rotsen tegen terwijl de Argonauten erdoorheen varen. Wanneer ze aan de andere kant zijn, halen ze enkele overlevenden van het andere schip uit het water. Onder hen bevindt zich Medea (Nanncy Kovack), de hogepriesteres van de godin Hekate.

De volgende dag kunnen ze Colchis al zien. Acastus en Jason zijn het erover oneens hoe ze de Koning van Colchis moeten benaderen. Dit leidt tot een zwaardgevecht. Uiteindelijk ontwapent Jason Acastus, die daarop in het water springt om te ontsnappen. de Argonauten geloven dat hij dood is en accepteren een uitnodiging van Koning Aietes (Jack Gwillim) voor een feest. Zodra ze Aietes beginnen te vertrouwen worden ze gepakt en in de gevangenis gestopt. Acastus had hen bedrogen door aan Aietes te vertellen wat de missie van Jason en zijn mannen was. Medea helpt de Argonauten echter en ze ontsnappen.

Acastus probeert het Gouden Vlies zelf te stelen, maar hij wordt dodelijk verwond door de beschermer van het Vlies: Hydra van Lerna. Jason lukt het wel om het monster te doden. Aietes ligt echter niet ver achter. Hij strooit de tanden van de Hydra op de grond en ze veranderen in gewapende skeletten die Jason achternagaan. Ze vechten met hem en twee van zijn mannen. (Deze beroemde scène duurt vier minuten. Het maken van deze scène kostte echter vier-en-een-halve maand.[2]) De twee andere mannen worden gedood en Jason vlucht door van een klip af in de zee te springen.

De missie is voltooid en Jason, Medea en de overlevende Argonauten beginnen aan hun terugtocht naar Thessalië.