Naar inhoud springen

Ray Harryhausen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ray Harryhausen
Ray Harryhausen
Volledige naam Raymond Frederick Harryhausen
Geboren Los Angeles, 29 juni 1920
Overleden Londen, 7 mei 2013
Geboorteland Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Jaren actief 1939-2010
Beroep(en) filmproducer, filmregisseur, animator, specialist stop-motioneffecten, acteur, cinematograaf
Genre animatiefilm, fantasy, avontuur
Films It Came from Beneath the Sea, The 7th Voyage of Sinbad, The Golden Voyage of Sinbad, Sinbad and the Eye of the Tiger, Clash of the Titans, Jason and the Argonauts, One Million Years B.C., Spies Like Us
Onderscheidingen
Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films voor Best Stop Motion Animation 1975
Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films 1982, 1992 en 2006
Academy Awards 1992
Walk of Fame 2003
(en) IMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Raymond Frederick (Ray) Harryhausen (Los Angeles, 29 juni 1920Londen, 7 mei 2013) was een Amerikaans filmregisseur, filmproducent, animator en vooral specialist in stop-motioneffecten.

Toen Ray Harryhausen 13 jaar oud was, zag hij in de bioscoop de film King Kong (1933). Hij was zo onder de indruk van de speciale effecten in die film, dat hij zichzelf alles over stop-motionfotografie begon te leren. Zijn eerste filmpje liet een door stop-motioneffecten bewegende allosaurus zien. Dit filmpje toonde hij aan Willis O'Brien, de verantwoordelijke man voor de effecten van King Kong. Deze was zeer onder de indruk van het werk van de jonge Ray. Hierna probeerde hij een eigen film te maken, getiteld Evolution, maar dat bleek uiteindelijk veel te veel tijd te kosten.

Het stukje dat hij al had gemaakt, waarbij een apatosaurus werd aangevallen door een allosaurus, gebruikte hij als demonstratiefilmpje. Hierdoor werd hij aangenomen door filmproducent George Pal. Na de Tweede Wereldoorlog maakte hij met Willis O'Brien de effecten voor de film Mighty Joe Young (1949). O'Brien kwam op de aftiteling te staan, hoewel Harryhausen het meeste werk had gedaan. Zijn volgende film The Beast from 20,000 Fathoms (1953) zou zijn grote doorbraak worden. Na enkele sciencefictionfilms maakte hij in 1958 de mythologische avonturenfilm The 7th Voyage of Sinbad. Andere door zijn effecten beroemde films zijn Jason and the Argonauts (1963), The Golden Voyage of Sinbad (1974), Sinbad and the Eye of the Tiger (1977) en Clash of the Titans (1981). In 1992 ontving hij een ere-Oscar voor zijn hele oeuvre.