Cheiron

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Zie Chiron (maan) voor het artikel over een hypothetische maan van Saturnus.
Achilles ontvangt instructies van Chiron (fresco uit Herculaneum)

Cheiron (Oudgrieks: Χείρων) of Chiron (Latijn) is een figuur uit de Griekse mythologie. Hij is een centaur, zoon van de machtige titaan Kronos en de oceanide Philyra. Cheiron werd in de oudheid algemeen beschouwd als de "goede centaur", die zich onderscheidt van de andere centauren door zich te ontwikkelen in kennis en wijsheid van de muziek, medicijnen en het boogschieten, genezing en kunst.

Op de top van de Pilion bevond zich zijn school. Cheiron was de grootvader van Peleus en beschermde hem tegen een aanval van vijandige Centauren. Bovendien vertelde hij Peleus hoe die de liefde van Thetis kon winnen. Uit het huwelijk van Peleus en Thetis werd Achilles geboren.

Cheiron was beroemd om zijn kennis van de geneeskunde, die hij doorgaf aan de god Askleipios, en hij was ook een uitstekend beeldhouwer. Toen na de dood van zijn leerling Aktaion diens honden blaften en huilden van eenzaamheid, troostte de centaur hen door een beeld van hun meester te maken.

Hij was onsterfelijk maar toen hij door een giftige pijl van Herakles werd verwond, stond hij zijn onsterfelijkheid af aan Prometheus om van zijn pijnen te worden verlost.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

In de westerse astrologie symboliseert Cheiron de 'gewonde genezer'.

Cheiron in media[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Chiron van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.