Naar inhoud springen

Flavius Julius Crispus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Flavius Iulius Crispus)
Crispus
Follis van Crispus. Legende: IVL(ius) CRIS-PVS NOB(ilissimus) C(aesar).
Geboortedatum ca. 305
Sterfdatum 326
Tijdvak Constantijnse dynastie
Periode 317-326
Staatsvorm dominaat
Caesar onder Constantijn de Grote
Persoonlijke gegevens
Naam bij geboorte Flavius Julius Crispus
Zoon van Constantijn de Grote
Broer van Constantijn II (half-)
Constantius II (half-)
Constans (half-)
Neef van Julianus Apostata
Romeinse keizers
Portaal  Portaalicoon   Romeinse Rijk

Flavius Julius Crispus (ca. 305 - 326), ook wel genoemd Flavius Claudius Crispus en Flavius Valerius Crispus, was Romeins Caesar onder zijn vader Constantijn de Grote.

Crispus was de oudste zoon van Constantijn de Grote. Zijn moeder heette Minervinia, met wie Constantijn een relatie had voor zijn huwelijk met Flavia Maxima Fausta.[1] De geboortedatum van Crispus is onbekend, mogelijk was het in 305. Hij is ergens in het oosten van het rijk geboren.

Constantijn benoemde Crispus op 1 maart 317 tot Caesar. Ook was hij driemaal consul. Hij was verantwoordelijk (in naam tenminste) voor Gallia en ondernam in 320 en 323 succesvolle veldtochten tegen de Franken en de Alamannen.

Zijn grootste prestatie was waarschijnlijk toen hij in 324 de vloot van Constantijn aanvoerde in de burgeroorlog tegen Licinius, daarmee zijn vader een zeer grote dienst bewijzend.

Crispus' einde was tragisch, toen in 326 zijn vader hem ter dood veroordeelde. De aanleiding hiervoor is niet helemaal duidelijk. Zosimus en Zonaras, twee latere historici, melden dat Crispus een geheime verhouding of iets dergelijks zou hebben gehad met zijn stiefmoeder Fausta.[2] Dit zou een totaal verzinsel kunnen zijn, niets is zeker wat dit betreft. Wel zeker is dat Constantijn Fausta datzelfde jaar ook ter dood veroordeelde. Crispus moet echter wel iets verschrikkelijks hebben gedaan of ervan verdacht zijn geweest, dat zijn vader hem zo'n zware straf oplegde. Er werd na zijn dood een damnatio memoriae over hem uitgesproken en zijn eer werd nooit hersteld.

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Aurelius Victor, Epitome 41.4; Zosimus, II 20.2; Zonaras, XIII 2.37.
  2. Zosimus, II 29.1-2, Zonaras, XIII 2.38-41.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Crispus op Wikimedia Commons.