Poreč

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Poreč
Parenzo
Parenso
Parens
Parentium
Parenz
Πάρενθος
Plaats in Kroatië Vlag van Kroatië
Vlag
Poreč (Kroatië)
Poreč
Situering
Land Kroatië
Provincie Istrië
Coördinaten 45° 13′ NB, 13° 35′ OL
Algemene informatie
Oppervlakte 126 km²
Inwoners
(2001)
17.460
Hoogte 0 m
Politiek
Burgemeester Edi Štifanić
Overig
Postcode(s) 52 440
Netnummer(s) 052
Kenteken PU
Foto's
De promenade (riva) van Poreč-Parenzo
De promenade (riva) van Poreč-Parenzo
Portaal  Portaalicoon   Kroatië

Poreč (Italiaans: Parenzo; Venetiaans: Parenso; Latijn: Parens of Parentium; Duits: Parenz
Oudgrieks: Πάρενθος of Párenthos) is een stad en haven aan de westkust van Istrië in Kroatië. Het is een toeristische stad met verschillende campings in de buurt.

Poreč-Parenzo is bijna 2000 jaar oud. Voor de haven ligt een klein eiland Sveti Nikola, dat de stad beschermt. De gemeente heeft ongeveer 20.000 inwoners op een oppervlakte van 142 km² en een kustlijn van 37 km tussen de Mirna rivier en Vrsar in het zuiden. De stad zelf heeft ruim 12.000 inwoners en staat bekend als een toeristische trekpleister, mede dankzij de mooie boulevard, het historische centrum en de ligging aan de Adriatische Zee.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Poreč-Parenzo is oorspronkelijk een Romeinse stad (Colonia Julia Parentium). Nadat de stad door plunderingen en veroveringen in verval was geraakt werd de stad in het jaar 539 veroverd door de Byzantijnen. Rond 800 besloten zij er een bisschopszetel te vestigen.

In 1267 was Parenzo de eerste Istrische stad die koos voor een Venetiaans bewind. Als gevolg hiervan werden er paleizen, pleinen en religieuze bouwwerken gebouwd, allen in de Venetiaanse stijl. In 1354 werd de stad echter verwoest door de Genuezen. Hierop volgden verdere verschrikkingen als de pest, piraten en een voortslepende oorlog.

Onder het bewind van de Oostenrijkers werd Poreč-Parenzo de zetel van het parlement van Istrië en werd het omgetoverd tot het centrum van de scheepsbouwindustrie.

De stad heeft door de eeuwen heen veel van zijn bouwwerken behouden. Als gevolg hiervan bestaat het centrum uit gebouwen in verschillende bouwstijlen en zijn er vele monumenten te bewonderen.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

De bevolking van Poreč-Parenzo is als volgt opgebouwd:

Geboren in Poreč[bewerken | brontekst bewerken]

Klimaat[bewerken | brontekst bewerken]

Weergemiddelden voor Porec
Maand jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Jaar
Gemiddeld maximum (°C) 8 9 12 15 19 24 26 27 23 18 14 10 17,08
Gemiddeld minimum (°C) 6 6 9 12 16 20 22 23 19 15 11 7 13,83
Neerslag (mm) 36 55 37 33 50 66 48 48 81 60 72 46 632
Bron: Weer in Porec

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Grote delen van de stad zijn door de eeuwen heen intact gebleven. Hierdoor ogen de Romeinse en Venetiaanse bouwwerken authentiek.

Het bekendste bouwwerk in Parenzo is de Euphrasiusbasiliek. Deze basiliek is in de zesde eeuw na Christus gebouwd en is vernoemd naar de Byzantijnse bisschop Euphrasius. In 1997 is dit bouwwerk door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Hiermee wordt de historische waarde van het gebouw onderstreept.

Tussen de 12e en 19e eeuw had Poreč ook stadsmuren, maar deze zijn inmiddels verdwenen. Dubrovnik heeft tot op de dag van vandaag dezelfde muren als die ooit om Poreč stonden.

Het Limski Kanaal ligt dichtbij.

Trg Rakovca, de groente en fruitmarkt.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Daar waar de stad in het verleden welvarend was door handel op land en zee is dit tegenwoordig niet meer van toepassing. De voornaamste bron van inkomsten in deze regio is het toerisme. In de regio is alleen de productie van voedsel een veelvoorkomende industrie. Op het gebied van handel, financieringen en communicatie zit de regio in de lift.

Onroerend goed in deze regio is duur. Dit heeft te maken met het feit dat Poreč een druk bezochte stad is met mooie uitzichten en een grote historische waarde.

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Poreč-Parenzo is via de weg eenvoudig te bereiken en heeft verbindingen naar vrijwel iedere regio in Kroatië. Bovendien bevindt de stad zich op zo'n 60 kilometer van de luchthaven van Pula-Pola. Deze luchthaven wordt zowel gebruikt voor burgerluchtvaart als voor militaire doeleinden. In tegenstelling tot het verleden is de zeevaart niet meer cruciaal in de regio. Desondanks varen er nog wel veel schepen en boten langs de kustlijn om toeristische redenen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Poreč op Wikimedia Commons.