Dom van Aken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dom van Aken
Werelderfgoed cultuur
Aachen Germany Imperial-Cathedral-01.jpg
Land Vlag van Duitsland Duitsland
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria i, ii, iv, vi
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 3
Inschrijving 1978 (2e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

De Dom van Aken (Aachener Dom) is de bisschoppelijke kerk van Aken. Deze kerk ligt aan de zuidzijde van het Katschhof, dit was vroeger de centrale cour van de palts. Aan de noordkant van dit plein ligt het stadhuis van Aken. Ten westen van de Dom ligt het Domhof met een gelijkaardige structuur als het eerdere Karolingische atrium. Ten noordwesten van de Dom ligt de Domschatkamer.

Geschiedenis[bewerken]

Het bouwwerk is voortgekomen uit de hofkerk van Karel de Grote, die deel uitmaakte van de oorspronkelijke Akener koningspalts. Het centrale achthoekige gedeelte, dat thans als het schip van de kerk fungeert, werd tussen 796 en 804 gebouwd naar Byzantijnse voorbeelden. De bouw werd voltooid door de bouwmeester Odo van Metz. De kerk werd ingewijd in 804 tijdens Driekoningen. Later hebben er belangrijke gotische en barokke uitbreidingen plaatsgevonden. Otto I was de eerste van dertig koningen die in deze dom werden gekroond.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef de Dom van Aken als een van de weinige bekende Duitse historische gebouwen grotendeels onbeschadigd. Er sneuvelden alleen enkele glas-in-loodramen. De kerk werd in 1978 als eerste Duitse monument op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst.

Ontstaanssage[bewerken]

De duim

Een sage vertelt over het ontstaan van de dom: Bij het bouwen van de dom was op een gegeven moment het geld op. Satan wilde wel helpen, maar hij wilde dan wel de eerste ziel die de kerk binnenging hebben. Hij verwachtte natuurlijk dat de bisschop als eerste de kerk binnen zou gaan, maar de mensen waren ook niet helemaal gek en stuurden een wolf vooruit.

Toen de Satan het bedrog bemerkte werd hij woedend. Huilend en rennend kwam hij de kerk uit. Hij sloeg daarbij de deur zo hard dicht dat hij daarbij zijn duim verloor. De duim kan men tegenwoordig nog steeds voelen in een gat van het ornament van de rechterleeuw op de bronzen voordeuren. Satan kwam terug voor wraak met een heleboel zakken zand. Hij wilde de dom verwoesten door het met zand te bekogelen. Doordat hij zijn duim kwijt was kon hij echter niet goed mikken. Hij miste de kerk en veel zand kwam in de omgeving terecht. Dit verklaart volgens de sage waarom de omgeving zo heuvelachtig is en waarom er zoveel zandheuvels zijn in de buurt.

Interieur[bewerken]

Een uniek element in het interieur van de Akense domkerk is de karolingische Paltskapel met de gietijzeren koorhekken, die tot de belangrijkste werkstukken uit de 8e-9e-eeuwse Akense werkplaatsen gerekend worden.

De Barbarossaluchter is een 12-eeuwse kroonluchter, een geschenk van Frederik Barbarossa. Het Marienschrein en het Karlschrein zijn twee reliekschrijnen uit de late 12e, vroege 13e eeuw, die tot de topstukken van Maaslandse edelsmeedkunst behoren. De belangrijkste relikwieën van de kerk worden bewaard in het Mariaschrijn. Hierin bevinden zich volgens de traditie de windselen en de lendendoek van Jezus Christus, de tuniek van Maria en de onthoofdingsdoek van Johannes de Doper.

In de kerk bevindt zich het graf van Otto III. Verder staat er een schaalmodel van de fontein in de Sint-Pieter. De Dom van Aken bezit verschillende Karolingische bronzen deuren, waarvan de Wolfsdeur (Wolfstür) in de hoofdingang de belangrijkste is.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  • Maas, Walter, Der Aachener Dom. Keulen, 1984