Fagusfabriek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fagusfabriek
Werelderfgoed cultuur
Fagusfabriek
Land Vlag van Duitsland Duitsland
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria ii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1368
Inschrijving 2011 (35e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

De Fagusfabriek (Duits: Fagus-Werk) is een bouwwerk in Alfeld (Leine) (Duitsland). Het was de eerste fabriek waarvan de wanden vrijwel geheel van glas waren. In 2011 is het gebouw door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst.

Het zeer vooruitstrevende bouwwerk is in opdracht van de schoenleestenfabrikant Carl Benscheidt door de architecten Walter Gropius en Adolf Meyer ontworpen en tussen 1911 en 1913 gebouwd. Met latere uitbreidingen werd het uiteindelijk in 1925 voltooid.

Het langgerekte gebouw bestaat uit drie bouwlagen waarbij het meest opvallende element de opdeling van de muren is, met grote raampartijen die op de hoeken doorlopen. Dit is slechts mogelijk door de toegepaste skeletstructuur van staalbeton. De muur is verder gestructureerd door baksteen die in smalle stroken licht naar binnen is gekeerd. Daartussenin werden ijzeren kozijnen opgehangen die zich over de drie verdiepingen uitstrekken. De raampartijen in deze ijzeren kozijnen werden afgewisseld door metalen platen (ook opgehangen in deze kozijnen). De constructie van het gebouw wordt op deze manier weergegeven en dus niet verstopt. De gevel is herleid tot een vlies. De optische lichtheid van de glaswanden werd een centrale strategie.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]