Wismar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wismar
Stad in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Wismar
Wismar
Wismar
Situering
Deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren
Landkreis Nordwestmecklenburg
Coördinaten 53° 54′ NB, 11° 28′ OL
Algemeen
Oppervlakte 41,36 km²
Inwoners (31-12-2014[1]) 42.392 (1025 /km²)
Hoogte 15 m
Burgemeester Thomas Beyer (SPD)
Overig
Postcodes 23952, 23966,
23968, 23970
Netnummer 03841
Kenteken HWI
Gemeentenummer 13 0 74 087
Website www.wismar.de
Locatie van Wismar in Nordwestmecklenburg
Wismar in NWM 2011.svg
Portaal  Portaalicoon   Duitsland
Historisch centrum van Stralsund en Wismar
Werelderfgoed cultuur
WismarAlterSchwede.jpg
Land Vlag van Duitsland Duitsland
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria ii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1067
Inschrijving 2002 (26e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

De havenstad Wismar (Nedersaksisch: Wismer) ligt in de nordelijke Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren en telt 42.392 inwoners.[2] De stad ligt direct aan de Oostzee en is na Rostock de tweede Oostzeehaven van de deelstaat. Tot 2011 was Wismar een kreisfreie stad, sindsdien is het de Kreisstadt van het Landkreis Nordwestmecklenburg.

Geschiedenis[bewerken]

Wismar werd tussen 1226 en 1229 gesticht door Lübeckse kolonisten onder Heinrich Borwin: de stad is vanaf het begin planmatig aangelegd. Al spoedig geldt in Wismar het Lübeckse stadsrecht, en in 1266 bevestigt de Mecklenburgse vorst deze stadsrechten.

Wismar is vanaf het begin een haven- en handelsstad, die over privileges beschikt en in 1259 een handelsverdrag sluit met Lübeck en Rostock: dat is de kiem van de hanze, die zou uitgroeien tot het machtige handelsverbond waaraan ook Nederlandse steden zouden gaan deelnemen. Vanaf 1276 krijgt Wismar een stadsmuur en de snelle opkomst van de stad wordt onderstreept door de bouw van drie belangrijke kerken in de stijl van de baksteengotiek: de Marienkirche, de Nikolaikirche en de Georgenkirche. De graven van Mecklenburg verplaatsen in 1257 hun residentie van kasteel Mecklenburg naar Wismar en blijven er tot 1358, als ze naar Schwerin gaan.

In 1631, tijdens de Dertigjarige Oorlog, wordt Wismar door Zweden veroverd. De Vrede van Osnabrück van 1648 laat Wismar aan Zweden en de stad blijft ook Zweeds na de Grote Noordse Oorlog, waarin Zweden bijna al zijn andere overzeese bezittingen verliest. In 1803 verpacht Zweden Wismar en omgeving voor honderd jaar aan het groothertogdom Mecklenburg en pas op 20 juni 1903 wordt de stad Duits.

Rond die tijd is de industrialisatie op gang gekomen. De scheepsbouw ontwikkelt zich snel, maar ook de handel. In 1881 opende Rudolph Karstadt er zijn eerste winkel. Tegenwoordig is Karstadt een bekend grootwinkelbedrijf met filialen in heel Duitsland.

Onder de nazi's krijgt Wismar een filiaal van de vliegtuigfabriek Dornier, die hier bommenwerpers gaat bouwen. Dat maakt de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog het doelwit van geallieerde bombardementen, die zware schade toebrengen aan de stad: de Georgenkirche gaat in vlammen op, evenals een kwart van de woonhuizen. De hierbij redelijk beschadigde Marienkirche wordt in augustus 1960 door de DDR-communisten van de SED opgeblazen, waarna slechts de toren tegenwoordig rest, terwijl het herstel van de ruïne van de Georgenkirche pas na die Wende is begonnen.

Op 7 mei 1945 treffen de Brits-Canadese en Russische troepen elkaar in Wismar. De stad gaat vervolgens deel uitmaken van de DDR. De scheepsbouw ondergaat grote uitbreidingen, maar de binnenstad verkommert.

Niettemin is Wismar nog steeds een zeer bezienswaardige stad, waar wordt gewerkt aan het herstel van oorlogsschade en verwaarlozing. De stad is in 2002 samen met Stralsund op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst.

Op 3 september 2011 verloor de stad haar kreisfreie status en werd ze onderdeel van het district Nordwestmecklenburg.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Voornaamste bezienswaardigheden zijn de Nikolaikirche, het op één na hoogste kerkgebouw in baksteengotiek ter wereld, het marktpein met de Alter Schwede (met 14de-eeuwse bakstenen gevel) en de Wasserkunst, het symbool van de stad. Dit is een paviljoen in Hollandse renaissancestijl, vanwaar het water over de stad werd gedistribueerd. Het imposante stadhuis is 19de-eeuws, dus veel minder oud dan in de meeste andere hanzesteden. Van de oude stadsverdediging rest nog een stadspoort. De Georgenkirche, de grootste van Wismar, kan inmiddels ook weer als bezienswaardigheid worden bijgeschreven.

Fictie[bewerken]

Wismar is sinds 2004 het toneel van de ernaar genoemde krimi "SOKO Wismar".

Partnersteden[bewerken]

Wismar onderhoudt een stedenband met:

Daarnaast bestaat er een vriendenband met Halden, Vlag van Noorwegen Noorwegen, sinds 1991.

Geboren[bewerken]

Externe links[bewerken]