Naar inhoud springen

35e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De 35e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed vond van 19 juni tot en met 29 juni 2011 plaats in Parijs in Frankrijk. De commissie oordeelde over 35 projecten die door landen in 2011 werden ingediend, 25 hiervan werden aanvaard als werelderfgoed, een reeds erkend erfgoed werd uitgebreid met bijkomende voorkomens. Na voltooiing van de sessie bestond de werelderfgoedlijst uit 936 sites: 183 natuurerfgoed locaties, 725 culturele erfgoedsites en 28 gemengde sites. Twee sites werden toegevoegd aan de Lijst van bedreigd werelderfgoed, waar ook een site van deze lijst werd verwijderd.

Wijzigingen in 2011[bewerken | brontekst bewerken]

De basiliek van San Salvatore in Spoleto als onderdeel van het werelderfgoed Longobarden in Italië
Saloumdelta in Senegal
Piramides van Meroë in Soedan

Nieuw[bewerken | brontekst bewerken]

Dit jaar werden vijfentwintig nieuwe werelderfgoedlocaties toegevoegd, waarvan drie in de categorie natuur, eenentwintig in de categorie cultuur en één in de categorie gemengd werelderfgoed.[1]

Cultuurerfgoederen[bewerken | brontekst bewerken]

Natuurerfgoederen[bewerken | brontekst bewerken]

Gemengde erfgoederen[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvullingen en aanpassingen[bewerken | brontekst bewerken]

Eén werelderfgoed kreeg een uitbreiding:

De status bedreigd werd teruggetrokken na succesvolle verbeteringen in de bewaring van het Nationaal park Manas. Op vraag van Honduras werd de status bedreigd toegekend aan het biosfeerreservaat Río Plátano gegeven de illegale houtkap, het vissen en de landrecuperatie die in het gebied gebeurt en waar de regering niet voldoende kan tegen optreden. Gegeven de wildstroperij, illegale houtkap en dreigende geplande aanleg van wegen besloot de commissie eveneens het Tropisch regenwoud van Sumatra aan de lijst van bedreigd werelderfgoed toe te voegen.