Noorbeek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Zie voor de gemeente, het artikel Noorbeek (gemeente)
Noorbeek
Norbik
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Noorbeek
(Details)
Noorbeek
Noorbeek
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Eijsden-Margraten Eijsden-Margraten
Coördinaten 50° 46′ NB, 5° 49′ OL
Algemeen
Inwoners (2008) 1147
Overig
Postcode 6255
Netnummer 043
Foto's
Sint-Brigidakerk met Heilig Hartbeeld
Sint-Brigidakerk met Heilig Hartbeeld
Sint-Brigidabron met oude wasplaats
Sint-Brigidabron met oude wasplaats
Uitzicht op Dorp Noorbeek
Uitzicht op Dorp Noorbeek
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Noorbeek (Limburgs: Norbik) is een klein dorp in de Zuid-Limburgse gemeente Eijsden-Margraten en is een van de zuidelijkst gelegen plaatsen van Nederland.

Het circa 1150 inwoners tellende dorp, met beschermd dorpsgezicht, is op een 'verscholen' manier gelegen in het dal van de Noor(beek), welke in de nabijgelegen buurtschap Wesch ontspringt. De naam van deze buurtschap is ontstaan omdat bij de bron in vroeger tijden de was (de wesj) werd gespoeld. De oude openbare wasplaats is nog steeds te zien.

Patroonheilige van Noorbeek is Sint Brigida. De typisch Limburgs uitziende parochiekerk is rond het jaar 1500 in de huidige vorm ontstaan. De eerste verwijzingen naar de kerk stammen uit de 13e eeuw.

Noorbeek was de eerste gemeente in Nederland die werd bevrijd in de Tweede Wereldoorlog.[1]

Noorbeek was voor de gemeentelijke herindeling in 1982, toen het opging in de gemeente Margraten, een zelfstandige gemeente. Vanaf 1 januari 2011 is het een onderdeel van de gemeente Eijsden-Margraten. Tegenwoordig kunnen de buurtschappen en gehuchten Bergenhuizen, Hoogcruts, Wesch, Terlinden, Vroelen Schey en een deel van Schilberg en Ulvend als onderdeel van het dorp worden gezien. Samen met de Wesch vormt de oude kern van Noorbeek een beschermd dorpsgezicht. In de buurtschap Wesch bevindt zich de Sint-Brigidabron waar het riviertje de Noor ontspringt en vlak er naast een wasplaats gesitueerd is.

Noorbeek ligt aan de grens met België en in de buurt van de Voerstreek. Aan de oostkant van Noorbeek ligt het veel bezochte dorpje Slenaken. Door o.a. de aantrekkelijke omgeving is Noorbeek een toeristische trekpleister, wandelgebied en fietsgebied. Ten zuidwesten van Noorbeek ligt de Schoppemerheide net over de grens met België. Aan de westkant van Noorbeek ligt het beschermde natuurgebied de Noorbeemden waar de beek de Noor zijn weg richting de Belgische rivier de Voer zoekt.

De beide varianten van de Mergellandroute doen Noorbeek aan. Door de ligging in het dal lopen de invalswegen van het dorp via steile hellingen (gemiddeld 10%) wat dit een uitdaging maakt voor wielrenners. In 2006 was Noorbeek het toneel voor het Nederlands kampioenschap Mountainbike. Ook in 2007, 2009 en 2011 vond dit evenement in Noorbeek plaats. In 2008 werd er de voorlaatste wedstrijd van de Beneluxcup Mountainbike gehouden.

Geschiedenis[bewerken]

  • Noorbeek maakte deel uit van het graafschap Dalhem.
  • 1144 schonk Carissima van Noorbeek, de vrouw van Hereman, na het overlijden van haar man drie hoven land - van de maat aldaar in gebruik - aan het klooster en nadat zij het kloosterkleed aangenomen had, is zij opgenomen in de gemeenschap der zusters. Dit land lag te Noorbeek en is deels beploegd en deels aan landbouwers ter beschikking gesteld. Ook Bruno, de vader van Carissima, schonk het klooster zeven morgen land daar ter plaatse gelegen, en hij is hier begraven. Bruno stierf de 10de januari 1144
  • Op 12 september 1944 was de gemeente Noorbeek, de eerste Nederlandse gemeente die bevrijd werd door de geallieerden. Een van de betrokken divisies was de 30ste Infanterie Divisie (Old Hickory).
  • Op dezelfde dag sneuvelde Roy L. Booher tijdens de bevrijding van Noorbeek. Hij diende in het 119e Regiment. In Onderschey is ongeveer op de plek waar hij sneuvelde een monument ter nagedachtenis aan hem opgericht.

Sint Brigida-den[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Sint Brigida-den voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Brigida Denhalen Noorbeek

In Noorbeek gaat men ieder jaar op de tweede zaterdag na pasen een Sint Brigida-den halen. In 1634 beloofden de toenmalige inwoners van Noorbeek aan Sint Brigida ieder jaar een den te zullen halen en voor haar kapel te zullen plaatsen, als de veeziekte die Noorbeek en omgeving teisterde zou verdwijnen. De veeziekte verdween en het vee werd gespaard en zo wordt er sinds 1634 door de inwoners van Noorbeek trouw aan deze belofte voldaan. Ter ere van hun beschermvrouwe, de patrones van vee en parochie, ter iere van Sint Briej.

Deze traditie van het Brigida Denhalen is sinds 2015 opgenomen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed[2]

Geboren[bewerken]

  • Pierre Lardinois (1924-1987), politicus
  • Bep (Barbara Joséphine) Mergelsberg (30 april 1957) schrijfster, dichteres, columniste in 't Norbiks en Nederlands

Bekende Noorbekenaren[bewerken]

Verenigingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]