Brigida

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brigida (heilige)

Sint-Brigida (ook Bridget van Kildare) (Iers: Naomh Bhríde) (Faughart, County Louth (Ierland), 453 - Kildare (Ierland), 1 februari 523) geldt als de belangrijkste Ierse heilige na Sint-Patrick. Heel wat van verhalen over haar, onder andere van de hand van de middeleeuwse monnik-biograaf Cogitosus die het Vita Sanctae Brigidae schreef, zijn een verchristelijking van de verhalen van de Keltische godin Brigit (of Brigantia, Brighde).

Ze trok zich op jonge leeftijd terug als kluizenares en ging wonen in een hol onder een eik. Ze stichtte daar in de vijfde eeuw het klooster van Kildare (kil / cill = cel, kerk; dare / dara = eik). Zij geldt als beschermheilige van het vee en wordt in Nederland vooral vereerd te Bavel, Brunssum, Geldrop, Noorbeek en Ommen (de Brigitta-kerk en -parochie); in Vlaanderen te Beselare, Koersel en Oostnieuwkerke en in Wallonië in Fosses-la-Ville.

Haar naamdag valt op 1 februari. Zij wordt soms verward met de Zweedse heilige Sint-Birgitta.

Sint Brigida-den[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Sint Brigida-den voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Brigida Denhalen Noorbeek

In Noorbeek gaat men ieder jaar op de tweede zaterdag na pasen een Sint Brigida-den halen. In 1634 beloofden de toenmalige inwoners van Noorbeek aan Sint Brigida ieder jaar een den te zullen halen en voor haar kapel te zullen plaatsen, als de veeziekte die Noorbeek en omgeving teisterde zou verdwijnen. De veeziekte verdween en het vee werd gespaard en zo wordt er sinds 1634 door de inwoners van Noorbeek trouw aan deze belofte voldaan. Ter ere van hun beschermvrouwe, de patrones van vee en parochie, ter iere van Sint Briej.

Deze traditie van het Brigida Denhalen is sinds 2015 opgenomen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed[1]

Vernoemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Naar Brigida zijn onder andere vernoemd:

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ritari K., Saints and Sinners in Early Christian Ireland: Moral Theology in the Lives of Saints Brigit and Columba, Brepols Publishers, Turnhout, 2009, ISBN 978-2-503-53315-5
  • Soepenberg H.H., Meijerink F., Huyskes R., "De Heilige Brigitta in Ommen", Leonon Media, Ommen, 2011, 9789071501432

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Brigid of Kildare van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.