Beselare

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beselare
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Beselare
Beselare (België)
Beselare
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Zonnebeke
Coördinaten 50° 51′ NB, 3° 2′ OL
Algemeen
Oppervlakte 14,33 km²
Inwoners (2014) 2684
(187,30 inw./km²)
Overig
Postcode 8980
Detailkaart
Locatie in de gemeente Zonnebeke
Locatie in de gemeente Zonnebeke
Foto's
Beselare
Beselare
Portaal  Portaalicoon   België

Beselare is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de gemeente Zonnebeke in de Westhoek. Het dorp ligt net als de andere dorpen in de gemeente op de Midden-West-Vlaamse Heuvelrug en heeft een oppervlakte van 1433 ha.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Beselare werd voor het eerst vermeld in 1087 als Beveclare. De plaatsnaam zou afgeleid zijn van een benaming voor bosweide, een laar. In 1705 werd het grondgebied van Beselare verheven tot markizaat door Lodewijk XIV. Dit werd bestuurd door de adellijke familie van der Woestine, die ook eerder al de heerlijkheid Beselare bestuurde.

Het dorp werd vrijwel geheel verwoest tussen 1914 en 1918 tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het dorp is daarna heropgebouwd.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Na de Eerste Wereldoorlog werd tussen 1922 en 1925 de Sint-Martinuskerk herbouwd in neogotische stijl. Er bleef nog één oud stuk, de arduinen grafsteen van ridder Adriaan van der Woestine uit 1527, de andere merkwaardigheden uit het interieur gingen allen verloren door het oorlogsgeweld.
  • Op de gevel van het voormalig gemeentehuis van Beselare hangt een gedenkplaat van volksschrijver Edward Vermeulen, alias Warden Oom, die bekend werd door zijn sociale romans. In het gemeentehuis zelf herdenkt een gedenkplaat de Duitse gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.
  • Op het marktplein van Beselare staat een bronzen heks. Dit standbeeld werd gerealiseerd door "De Zonnebeekse Heemvrienden" en het plaatselijke Heksencomité. De heks staat er omdat van oudsher de plaats bekend is als heksenparochie en tovenaresseparochie.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Beselare ligt in Zandlemig Vlaanderen op een hoogte van 20 tot 60 meter. Het ligt op de Midden-West-Vlaamse Heuvelrug. Ten westen van Beselare ligt het Polygoonbos.

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Heksenstoet[bewerken | brontekst bewerken]

De Heksenstoet, een volksfeest dat is ontstaan na het teloorgaan van de oude dorpskermis. Het werd in 1959 voor het eerst gehouden en wordt nu om de twee jaar gehouden (2019, 2021 ...), op de laatste zondag van juli. Tijdens de periode voor de Heksenstoet staan in het dorp bijna overal heksen voor de deur, van groot tot klein, van griezelig tot grappig. Tijdens de Heksenstoet zelf, passeren ongeveer 1200 figuranten de revue, van Sefa Bubbels tot Fiete Kwik. De stoet werd erkend als immaterieel Vlaams erfgoed en opgenomen in de Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen. Heel wat taferelen in de stoet werden oorspronkelijk opgetekend door volksschrijver Edward Vermeulen.

Bezemrock[bewerken | brontekst bewerken]

Verder wordt er nog een jaarlijks openluchtfestival gehouden, Bezemrock.

Bekende personen[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Zonnebeke, Geluveld, Geluwe, Dadizele, Moorslede, Zillebeke

Zie de categorie Beselare van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.