Sint-Martens-Voeren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sint-Martens-Voeren
Deelgemeente in België Vlag van België
Sint-Martens-Voeren
Sint-Martens-Voeren
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Voeren Voeren
Coördinaten 50° 45′ NB, 5° 49′ OL
Overig
Postcode 3790
Detailkaart
Sint-Martens-Voeren
Sint-Martens-Voeren
Locatie in Limburg (België)
Foto's
De Sint-Martinuskerk
De Sint-Martinuskerk
Portaal  Portaalicoon   België
's Gravenvoeren, elektriciteitsmast en vakwerkhuis

Sint-Martens-Voeren (Frans: Fouron-Saint-Martin) is een deelgemeente van Voeren, een gemeente in het arrondissement Tongeren in Limburg (Vlaanderen, België). Door het dorp stroomt het riviertje de Voer.

Geschiedenis[bewerken]

Sint-Martens-Voeren maakte deel uit van het graafschap Dalhem. Bij de annexatie van de Zuidelijke Nederlanden door de Franse Republiek werd Sint-Martens-Voeren in 1795 opgenomen in het toen gevormde Ourthedepartement. Na de Franse tijd werd dit de Nederlandse provincie Luik. In 1962 na de vaststelling van de taalgrens ging Sint-Martens-Voeren over naar de Provincie Limburg.

Door de bouw van het station Sint-Martens-Voeren (in gebruik tussen 1921 en 1957) werd het dorp aan de Voer belangrijker tegenover het nabije 's-Gravenvoeren.

Geografie[bewerken]

Het dorp ligt in het dal van de Voer op de plaats waar de Veurs uitmondt in de beek. Bij het dorp liggen enkele bossen waaronder de Schoppemerheide in het noordwesten en het Broekbos in het noordoosten.

Dialect[bewerken]

Er wordt plaatselijk een Limburgs dialect gesproken, het lijkt al een beetje op het Geullands/Platdiets, wat een overgangsdialect is tussen het Oost-Limburgs en het Ripuarisch dat in Vaals en Kerkrade gesproken wordt.

Vernederlandsing[bewerken]

Sinds de komst van ongeveer 25% Nederlands Limburgers op de totale bevolking van de Voerstreek (vanaf eind jaren 90 vorige eeuw tot ongeveer 2006) is de lingua franca in de Voerstreek overwegend het Limburgse dialect gebleven. Het gebruik van het plaatselijke Limburgse dialect heeft ook de voorkeur van de in het dorp woonachtige Franstaligen. Het aandeel aan stemmen op Nederlandstaligen vertoont een trend: omstreeks 2000 stemde circa 35% Nederlandstalig, terwijl dit in 2010 toegenomen is tot 62,5%. Dit valt mogelijk te verklaren door de immigratie vanuit Nederlands Limburg of dat de jongere Franstaligen hun Limburgse wortels herontdekken. Mogelijk vertrekt een deel van de Franstalige Voerenaren langzaam aan naar buiten de Voerstreek.

Gehuchten[bewerken]

Wijken[bewerken]

Toerisme[bewerken]

Sint-Martens-Voeren heeft een eigen cultureel centrum: Het Veltmanshuis.

Bezienswaardigheden zijn onder andere:

Vervoer[bewerken]

Het dorp had van 1921 tot 1957 ook een eigen station Sint-Martens-Voeren. Aan de zuidzijde van het dorp ligt nog steeds Spoorlijn 24 met het Viaduct van Sint-Martens-Voeren dat hier de beek de Voer oversteekt.

Vanuit Sint-Martens-Voeren gaan er wegen naar 's-Gravenvoeren via Schoppem (in het oosten door het Voerdal), naar Ulvend (in het noordoosten) en naar Sint-Pieters-Voeren in het zuidoosten.

Jeugdherbergen[bewerken]

Externe links[bewerken]


  1. http://www.wijzerweb.be/voeren001A.html