Kalktuf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kalktufkolommen in het Mono Lake, Californië

Kalktuf is een poreus sedimentair gesteente gerelateerd aan kalksteen, dat ontstaat door neerslag van kalk in koel water dat oververzadigd is met kalk, zoals calciumwaterstofcarbonaat.

Kalktuf kan het beste ontstaan in voedselarm, neutraal tot basisch water, dat niet te snel via een bron wordt aangevoerd, zoals in grotten of bij watervalletjes. Kalktuf vormt als het ontstaat een dunne korst op de grond waar het water op verdampt. In de loop der tijd kan deze korst steeds dikker worden tot er zelfs een ophoping of kolom van kalktuf kan ontstaan. Dat laatste verschijnsel wordt vooral met zoutmeren geassocieerd.

In Nederland komen kalktufafzettingen onder andere voor in Limburg, zoals bij Ulestraten. In België vindt men ze bij Sint-Martens-Voeren. Verder komt het voor in de Duitse Eifel, Pyramid Lake in Nevada, Mono Lake in Californië, en langs de kust van West-Australië.

Kalktuf dient niet te worden verward met tufsteen. Travertijn is een harde variant van kalktuf.[1] Dit wordt onder andere als bouwmateriaal gebruikt.

Kalktufafzettingen vormen een belangrijk leefgebied voor diverse organismen, zoals mossoorten en diatomeeën.