Moelingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Moelingen
Deelgemeente in België Vlag van België
Moelingen
Moelingen
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Voeren Voeren
Coördinaten 50° 45′ NB, 5° 43′ OL
Overig
Postcode 3790
Detailkaart
Moelingen
Moelingen
Locatie in Limburg (België)
Portaal  Portaalicoon   België

Moelingen (Frans: Mouland) is een dorp en deelgemeente van de faciliteitengemeente Voeren in de Belgische provincie Limburg.

Het is de meest westelijke deelgemeente van Voeren en gelegen in het Maasdal, aan het riviertje de Berwijn, dat iets verder westwaarts uitmondt in de Maas. Aan de (westelijke) overkant van de Maas bevinden zich het zuidelijke uiteinde van het Plateau van Caestert en het plaatsje Lieze (Lixhe). De noordkant van Moelingen ligt tegen de grens met Nederland aan, iets ten zuiden van Eijsden. Ten zuiden van Moelingen ligt de stad Wezet (provincie Luik).

Stijlvolle Moelingse huizen

Geschiedenis[bewerken]

Moelingen maakte tot aan de Franse Revolutie deel uit van het graafschap Dalhem. Bij de annexatie van de Zuidelijke Nederlanden door de Franse Republiek werd Moelingen in 1795 opgenomen in het toen gevormde Ourthedepartement. Na de Franse tijd werd dit de Nederlandse provincie Luik. In 1962, na de vaststelling van de taalgrens, ging Moelingen over naar de provincie Limburg.

In 1915, tijdens de Eerste Wereldoorlog, ontsnapten hier 112 Belgische sporters naar het neutrale Nederland. Men wist de Duitse districtscommandant over te halen een wielerwedstrijd van Luik naar Moelingen toe te staan. Geen van de deelnemers stopte bij de vlak bij de Nederlandse grens liggende finish.[1]

Bezienswaardigheden[bewerken]

Kerk en kerkplein

In Moelingen bevindt zich de 14e-eeuwse Maaslandsgotische Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Hemel-Opnemingskerk, die nog een romaanse toren uit de 12e-eeuw heeft.

Sport[bewerken]

Voetbalclub SK Moelingen is aangesloten bij de Belgische Voetbalbond en actief in de provinciale reeksen.

Geboren[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. (en) Harrisburg telegraph, 27 augustus 1915, voorpagina (bezocht op 28 augustus 2015)