Bolbeek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bolbeek
Bombaye
Deelgemeente in België Vlag van België
Bolbeek (België)
Bolbeek
Situering
Gewest Vlag Waals Gewest Wallonië
Provincie Vlag Luik (provincie) Luik
Gemeente Dalhem
Coördinaten 50° 44′ NB, 5° 45′ OL
Algemeen
Oppervlakte 5,30 km²
Inwoners (2005) 635
(120 inw./km²)
Overig
Postcode 4607
Netnummer 04
Detailkaart
Bolbeek (Luik)
Bolbeek
Portaal  Portaalicoon   België

Bolbeek (Frans: Bombaye, Platdiets Bombelech, Waals Boûbåye), is een deelgemeente van de Belgische gemeente Dalhem in de provincie Luik. Bolbeek ligt in het westen van het Land van Herve op een hoogte van ruim 125 meter. Het landschap wordt gekenmerkt door weilanden en boomgaarden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Feodaliteit[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp wordt in middeleeuwse bronnen aangeduid als Bubais (1108) en Bulsbeke (1147). Bolbeek was een heerlijkheid met lage jurisdictie. Het was oorspronkelijk een bezit van het Munsterstift te Aken, maar behoorde tot het land van Dalhem, een van de landen van Overmaas. De rechtsmacht was in zekere mate tweeherig tussen het Munsterstift en de hertog van Brabant. De hertog van Brabant had deze rechten verkregen via de oude graven van Dalhem.[1] Op 26 december 1661 kwam Bolbeek wegens het Partagetraktaat (opdelingsverdrag) tussen de Republiek en Spanje aan de Staten-Generaal. In het traktaat was besloten, dat de Republiek van elk van de drie landen van Overmaas één ‘partage’ of deel zou krijgen. Hierdoor verkregen zij in het land van Dalhem het hoofdstadje Dalhem, de dorpen Bolbeek, Feneur, Trembleur, Olne, Oost en Cadier. Op 8 november 1785 sloten Oostenrijk en de Staten-Generaal het verdrag van Fontainebleau, waarbij Bolbeek door de Staten-Generaal aan Oostenrijk werd afgestaan in ruil voor delen van Oostenrijks Valkenburg.

Situatie in 1830[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de onafhankelijkheid van België inventariseerde geograaf Philippe Vandermaelen in dit dorp 115 landelijke woningen; er waren 555 inwoners. Het inventaris omvat verder details over de natuurlijke omgeving, bodems, landbouwproductie en veestapel. Ook het wegennetwerk van toen is beschreven. [2]

Gesproken talen[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijk spraken de inwoners van Bolbeek een van de plaatselijke Nederlandse dialecten in Overmaas, die wegens het toebehoren aan de Republiek onder Hollandse invloed raakte. Bolbeek kende vanaf de achttiende eeuw echter een geleidelijke verfransing. In de negentiende eeuw was het dorp volledig Franstalig.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De Sint-Jan-de-Doperkerk
  • Sint-Jan-de-Doperkerk
  • De Heilig-Kruiskapel in de buurtschap La Tombe
  • Huis Rue du Tilleul 17, van 1617
  • Herenboerderij aan Rue de l'Eglise 1, gesloten hoeve met poortgebouw, gebouwd in baksteen met omlijstingen van kalksteen, 17e en 18e eeuw. Geboortehuis van Xavier de Reul (1830-1895), die geoloog en schrijver was.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Bolbeek ligt in het Land van Herve op een hoogte van ongeveer 125 meter. Naar het westen toe vindt men de vallei van de Berwijn.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Berneau, Weerst, Wezet, Dalhem, Mortroux

Zie de categorie Bolbeek van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.