Land van Herve

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Land van Herve
Streek in België Vlag van België
Het Land van Herve binnen de provincie Luik
Situering
Gewest Vlag België België
Provincie Vlag België België
Coördinaten 50°39'0,000"NB, 5°49'48,000"OL
Algemeen
Oppervlakte 450 km²
Foto's
Paysage du pays de Herve.jpg
Portaal  Portaalicoon   België

Het Land van Herve of Plateau van Herve (Frans: Pays de Herve of Plateau de Herve) is een geografische streek in Wallonië in het noorden van de Belgische provincie Luik. De streek is ongeveer 450 km² groot en vormt onderdeel van de Weidestreek[1]. Het Land van Herve omvat in het noorden ook het Oostelijke deel van de Voerstreek, en de zuidoostelijke tip van Nederlands Limburg (Epen, Vaals). Ze grenst in het oosten aan het Hertogenwoud en de Belgische Eifel, in het zuiden aan de Vesder en de Ardennen en in het westen aan de Maasvallei. Het Land van Herve omvat een 15-tal gemeenten waaronder Aubel, Beyne-Heusay, Blegny, Dalhem, Fléron, Herve, Kelmis, Lontzen, Olne, Pepinster, Plombières, Soumagne, Thimister-Clermont, Visé, Voeren/Fourons en Welkenraedt.

Historische geografie[bewerken]

De naam komt van het stadje Herve in het zuiden van de streek, dat lang de belangrijkste marktplaats was. Historisch behoorde het gebied tot aan de Franse Revolutie enerzijds tot het graafschap Limburg, waarbij Herve de zetel was van een van de vijf rechtbanken (naast Sprimont, Baelen, Montzen en Walhorn), en anderzijds tot het Graafschap Dalhem onder de voogdij van het hertogdom Brabant. Taalgeografisch is het een overgangsgebied waar vele talen naast, samen en door elkaar worden gebruikt (Frans, Waals, Platdiets, Limburgs, Nederlands, Rijnlands, Duits), met heden soms grillige administratieve grenzen.

Geomorfologie[bewerken]

In het Land Van Herve dagzomen (voornamelijk kalkrijke) gesteenten uit het Houiller, het Laat-Devoon en het Krijt. Het wordt in het zuiden begrensd door de breuk van Soiron aan het contact met het Massief van de Vesder. Terwijl de overgang in het landschap naar de Maasvallei in het westen en de Ardennen in het zuiden zeer abrupt is, loopt het reliëf in het noorden veel zachter over naar de geomorfologische streek van de Maasterrassen. De grens tussen beide streken loopt via Barchon, Warsage, Schophem (B.), Noorbeek en Ubachsberg (Ned.).

Landschappen en bezienswaardigheden[bewerken]

Het Land van Herve is een zeer groen landschap. Het plateau wordt gekenmerkt door lage heuvels van 200 à 350 meter, weinig bos en hoofdzakelijk weiden en boomgaarden omheind door typische hagen. Het hoogste punt van het plateau bevindt zich met 354 meter boven TAW bij de watertoren, even ten westen van Hendrik-Kapelle (Frans: Henri-Chapelle). Naast enige moderne industriegebieden vlak bij de afritten van de snelweg E40 is het vooral een landbouwgebied, bekend onder meer door Hervekaas (een Europees beschermde oorsprongsbenaming) met zijn zeer doordringende geur, boter, cider, fruitteelt (m.n. appelen en peren), appelstroop (gedeeltelijk met peren gemaakt, ook wel Luikse stroop genoemd) en fijne vleeswaren. Daarnaast wordt er ook bier gebrouwen door de Brouwerij Val-Dieu die gevestigd is in het plaatsje Godsdal in een van de bijgebouwen van de voormalige Abdij van Godsdal (Abdij van Val-Dieu).

Geologische gebieden in het Land van Herve

Externe link[bewerken]