Berwijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Berwijn
Lengte 31,9 km
Hoogte (bron) 270 m
Debiet 1,32 m³/s
Stroomgebied 128 km²
Bron Aubel
Monding Maas te Moelingen
Stroomt door België
De Berwijn bij Wezet.
De Berwijn bij Wezet.
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Berwijn (Frans Berwinne of Berwine, plaatselijk Limburgs Berwien) is een Belgisch riviertje in het stroomgebied van de Maas, tussen Luik en Maastricht.

De bronnen van de rivier zijn te vinden in het gehucht "de Birven" in het meest oostelijke deel van de Waalse gemeente Aubel tegenover de Amerikaanse militaire begraafplaats Henri-Chapelle. De rivier loopt dan langs Clermont (Klaerment), Mortroux, Bolbeek, Dalhem en Berne naar de Maas in Moelingen.

Zijriviertjes zijn onder andere de Bel en de Bolland. De Bolland is een linkerzijrivier en stroomt bij Dalhem in de Berwijn. De Abdij van Val-Dieu (gemeente Aubel) ligt op de rechteroever van de Berwijn.

Het stroomgebied van de Berwijn wordt in het noorden begrensd door een heuvelkam in oost-westelijke richting waarover de N608 en N612 lopen. In het zuiden wordt het stroomgebied begrensd door een heuvelrug waarover de N3 loopt.

Gebeurtenissen[bewerken]

  • Op 23 april 2016 trad massale vissterfte op ten gevolge van vervuild rivierwater. Er werd een een drijvend schuim waargenomen op de Berwijn en de Bolland. Naar verluidt waren 20.000 vissen getroffen.[1]

Noten[bewerken]