Teuven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Teuven
Deelgemeente in België Vlag van België
Teuven
Teuven
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Voeren Voeren
Coördinaten 50° 45′ NB, 5° 53′ OL
Algemeen
Oppervlakte 50,63 km²
Inwoners (2009) 4261 (84,16 inw./km²)
Overig
Postcode 3793
Detailkaart
Teuven
Teuven
Locatie in Limburg (België)
Foto's
De Sint-Pieterskerk
De Sint-Pieterskerk
Portaal  Portaalicoon   België

Teuven is een kerkdorp in de Belgische provincie Limburg en een deelgemeente van de faciliteitengemeente Voeren, in het Arrondissement Tongeren.

Geschiedenis[bewerken]

Tot de opheffing van het hertogdom Limburg hoorde Teuven tot de Limburgse hoogbank Montzen. Net als de rest van het hertogdom werd Teuven bij de annexatie van de Zuidelijke Nederlanden door de Franse Republiek in 1795 opgenomen in het toen gevormde Ourthedepartement. Na de Franse tijd werd dit de Nederlandse provincie Luik. In 1962 na de vaststelling van de taalgrens ging Teuven over naar de Provincie Limburg.

Teuven en Remersdaal zijn de enige twee kernen van heel de Belgische provincie Limburg die tot in 1795 tot het historische hertogdom Limburg behoord hebben.

Geografie[bewerken]

Teuven is net als de Waalse en Nederlandse omgeving gelegen in een dallandschap, namelijk het dal van de Gulp, dat tijdens de laatste ijstijd door erosie ontstaan is. De bovenste vruchtbare lösslaag is een windafzetting. De bossen, met in Vlaamse context zeldzame en bedreigde flora (orchideeën) en fauna (everzwijnen), zijn merendeels door Vlaanderen opgekocht in de laatste jaren.

Aan de westzijde van de plaats rijzen de hellingen op van een heuvelplateau, het Plateau van Crapoel, met daarop het Beusdalbos. Verder naar het noorden ligt ook het Roebelsbos.

Gehuchten[bewerken]

Cultuur en toerisme[bewerken]

Bezienswaardigheden[bewerken]

Feestelijkheden[bewerken]

De carnavalsoptocht wordt op de zaterdag voor Aswoensdag gehouden. De optocht bestaat sinds 1985 en is sindsdien uitgegroeid tot een happening die ook carnavalisten van ver buiten de gemeentegrenzen aantrekt.

Ook de harmonieconcerten van Teuven zijn bekend. Naast deze concerten wordt er jaarlijks een gezamenlijk diner voor alle Teuvenaren georganiseerd.

Jaarlijks organiseert de Société de Tir (schutterij) het Koningvogelschieten bij het Dorpshuis op tweede pinksterdag vanaf 14.00 uur. Wie de vogel afschiet is de schutterskoning voor het komende jaar.

Parochiefeesten[bewerken]

Elk laatste weekend van augustus vinden de parochiefeesten plaats, die sinds 1980 worden gehouden. De opbrengsten van deze feesten gaan richting parochiezaal, die door de parochie en met de feestopbrengsten onderhouden wordt. Ondertussen wordt er in Teuven een nieuw multifunctioneel dorpshuis gebouwd. Dit allemaal op basis van vrijwilligers en met subsidie van de overheid.

Teuvenement[bewerken]

De eerste zondag van juli vindt in Teuven het jaarlijkse Teuvenement plaats. Er wordt gewerkt met een "Preuflap", een boekje met acht bonnen, waarmee men aan elk van de acht kraampjes iets te preuve (proeven) kan gaan halen, dit uit tien verschillende landen of regio's uit de hele wereld.

Verenigingen[bewerken]

  • Harmonie Royale de Teuven
  • KLJ Teuven: Katholieke Landelijke Jeugd Teuven. Jeugdbeweging voor jongeren van acht tot 18 jaar
  • KV Böschuule Teuve, carnavalsvereniging, opgericht in 1985
  • KVLV Teuven: Katholieke Vereniging Landelijke Vrouwen
  • Société de Tir Saint Pierre-Teuven, schutterij