Sint-Jansrade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Jansrade
Sint-Jansraat
Plaats in België Vlag van België
Sint-Jansrade (België)
Sint-Jansrade
Situering
Gewest Vlag Waals Gewest Wallonië
Provincie Vlag Luik (provincie) Luik
Gemeente Vlag Aubel Aubel
Coördinaten 50° 42′ NB, 5° 49′ OL
Algemeen
Inwoners + 500
Detailkaart
Sint-Jansrade (Luik)
Sint-Jansrade
Locatie in Luik (provincie)
Portaal  Portaalicoon   België

Sint-Jansrade of Sint-Jansraat (Frans: Saint-Jean-Sart) is een plaats in de gemeente Aubel in de Belgische provincie Luik.

Het plaatsje heeft ongeveer 500 inwoners en ligt in de streek het Land van Herve, nabij de Voerstreek.

Door het plaatsje stroomt de Bel, die verderop, bij de Abdij van Val-Dieu in de Berwijn vloeit.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste schriftelijke vermelding van Sint-Jansrade is van 1216. Het dorp behoorde oorspronkelijk bij 's-Gravenvoeren en later bij Aubel. Er was een kapel die aan Johannes de Doper was gewijd, oorspronkelijk bediend door de parochie van Sint-Martens-Voeren. Omstreeks 1392 werd de kapel verheven tot parochiekerk. In 1516 werd hij herbouwd en in 1705 werd een nieuwe kerk gebouwd, waarvan het koor in 1766 werd vergroot. Een nieuwe pastorie werd gebouwd in 1779 en een grotere kerk kwam gereed in 1882. De bevolking was namelijk aanzienlijk toegenomen door de textielfabrieken in Chaineux, Thimister en Clermont. Tal van huizen werden gebouwd voor de daarvoor werkende wevers en spinners. In de 19e en 20e eeuw vertrokken veel mensen naar de wolstad Verviers, waardoor de bouw van de grote kerk zijn doel voorbij schoot.

Verdere bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Waterbron[bewerken | brontekst bewerken]

In de Rue de Lammerschot is een waterbron te vinden waar de bewoners hun drinkwater kwamen halen. Het water is niet meer drinkbaar. Op het muurtje waar de waterpijp van de bron uitmondt is het opschrift "j'ai vu naître Saint Jean-Sart - 1216" zichtbaar.

Oriëntatietafel[bewerken | brontekst bewerken]

De inwoners van het dorp hadden het oorspronkelijke idee opgevat om een houten oriëntatietafel op te richten en te plaatsen op de hoger gelegen plaats Knuppelstock.[1] Nadien werd met steun van verscheidene overheidsinstanties een oriëntatietafel uit blauwsteen opgericht met 1,5 meter doorsnede. De realisatie gebeurde door een collectief van kunstenaars (BVBA Betelgueuse) uit Anthisnes. Door middel van deze panoramatafel kunnen landschapselementen geïdentificeerd worden in het Land van Herve en andere, verder gelegen plaatsen zoals de Luikse terrils.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sint-Jansrade van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.