Provinciale weg 598

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Provinciale weg 598
Provinciale weg 598
Provinciale weg 598
Provinciale weg 598
Land Nederland
Provincie Limburg
Lengte 6 km
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Traject
Kruising Margraten N278
Begin stad Reijmerstok
Kruising Terlinden
Kruising Hoogcruts
Grens met ander EU-land Grens met België
van/naar Remersdaal N648

De provinciale weg 598 (N598) is een provinciale weg in de Nederlandse provincie Limburg. De weg vormt een verbinding tussen de N278 nabij Margraten en de Belgische grens ter hoogte van De Plank.

De weg is uitgevoerd als tweestrooks-gebiedsontsluitingsweg met een maximumsnelheid van 80 km/h. In de gemeente Eijsden-Margraten heet de weg Provincialeweg. In de gemeente Gulpen-Wittem heet de weg achtereenvolgens Provincialeweg, Hoogcruts (naar de gelijknamige buurtschap), Schilberg (eveneens naar de gelijknamige buurtschap), en De Planckweg.

In het verlengde van de weg verloopt de Belgische N648 ruim een kilometer langs de grens tussen Nederland en België, welke door de berm van de weg verloopt. Volgens de bebording ter plekke is dit stuk weg in noordelijke richting Nederlands, en in zuidelijke richting Belgisch en zou de grens dus over de weghelft lopen.

Bij De Hut moest de weg begin 20e eeuw de kort daarvoor verdiept aangelegde tramlijn Maastricht-Vaals oversteken, waarvoor een boogviaduct werd aangelegd. In de Tweede Wereldoorlog werd dit viaduct opgeblazen en de weg werd nadien hersteld door de ingraving op te vullen met grond.

Zie de categorie Provinciale weg 598 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.