Provinciale weg 297

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Provinciale weg 297
Provinciale weg 297
Provinciale weg 297
Land Nederland
Provincie Limburg
Lengte 4,2 km
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Traject
van/naar Born
Toerit naar snelweg 47 Eindhoven - Maastricht A2E25
Kruising NedCar
Afrit autosnelweg Nieuwstadt - Sittard N276
Afrit autosnelweg Industrieterrein-Noord Pfeil oben.svg
Grens met ander EU-land Grens met Duitsland
van/naar Selfkant, Düsseldorf (A46) 56n

De provinciale weg 297 (N297) is een provinciale (auto)weg in het smalste stukje van Nederland die van de A2 bij Born tot de grens met Duitsland ter hoogte van Millen loopt. Met de aanleg van deze weg is in 2004 begonnen en op 3 mei 2017 werd de laatste ontbrekende schakel geopend. Het Duitse stuk is genummerd B56n, die de schakel tussen het Nederlandse wegennet en de A46 richting Mönchengladbach en Düsseldorf vormt.

In november 2008 is het grootste gedeelte van de route opengesteld: er kan sindsdien tot de (voormalige) N274 worden doorgereden wat het verkeer richting Brunssum en Landgraaf een snellere route biedt vanuit het noorden.[1] Omdat de weg een belangrijke ontsluitingsweg van Sittard richting de A2 vormt is deze tussen de autosnelweg en de N276 bij Nieuwstadt als weg met 2*2 rijstroken uitgevoerd. Het resterende deel bestaat uit 1 rijstrook per richting gescheiden door een middengeleider. In Duitsland is er sprake van een inhaalstrook per richting.

Oorspronkelijk vormde de N297 een enkelbaans weg tussen Grevenbicht en Nieuwstadt. In 2004 is het deel ten westen van de A2 overgedragen aan de gemeente Sittard-Geleen. Aan de oostkant is deels het oude traject behouden en verbreed en deels een nieuw tracé ontwikkeld met ongelijkvloerse kruispunten. Bij Nieuwstadt is ook een zogenaamd ‘ecombiduct’ over de weg gebouwd: een ecoduct, waarbij een buis voorkomt dat dieren gedesoriënteerd raken door de verlichting van het verkeer. De verdiepte ligging van de N297 maakte een compleet ondergrondse verbinding onmogelijk. Het ecombiduct is het eerste dat als zodanig in Nederland is aangelegd.