Kasteel en park Ter Rijst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
bosreservaat Terrijst onderdeel van Hallerbos en nabije boscomplexen met brongebieden en heiden
Natura 2000-gebied
Situering
Locatie Vlaams Brabant
Informatie
Geldende richtlijn(en) Habitatrichtlijn
Beheer Agentschap voor Natuur en Bos
Site code (Europees) BE2400009
Foto's
Kasteel Ter Rijst.JPG

Het kasteel en park Ter Rijst (vroeger: Terrest; Frans: Château du Risoir) vormen een domein gelegen in Heikruis, deelgemeente van Pepingen.

Beschrijving[bewerken]

Het kasteel Heeft een meesterlijke gevel met vier vleugels waaronder drie arcades zijn ingebracht. Deze zijn geschikt rond een bakstenen binnenplaats, die betreden wordt via een opvallende triomfboog met vier Dorische zuilen. Hun prachtige sokkels ondersteunen een breed entablature die bovenop met een fronton versierd is. Deze bevat een klok die ook opgeroepen is door een fronton.

Aan het noorder kant vindt men de gemeenschappelijke kamers.

De zuidgevel is met vier centrale pijlers versierd die als ondersteuning van een klassieke fronton. Extreme overspanningen hebben een lichte uitsteeksel. De bescheidenheid van het gebouw wordt weerspiegeld in de tamelijke lage hoogte van de wanden, beperkt tot twee niveaus onder een puntdak leisteen.

Het kasteel is omgeven door een park bestaande uit 3 vijvers (samen 49,5 ha) en een bosreservaat (28 ha). Het bosreservaat (Bos Terrijst - Bois de Strihoux) is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-habitatrichtlijngebied 'Hallerbos en nabije boscomplexen met brongebieden en heiden'

De ligging van het park in volle natuur trekt veel natuurliefhebbers of wandelaars aan. Door zijn talrijke en inheemse bomen, zijn prachtige bloembedden, een groot aantal diersoorten en fenomenale vergezichten vindt elke natuurliefhebber zijn gading.

Het domein is open van 1 april tot 30 september. Het kasteel is niet toegankelijk voor het publiek.

Geschiedenis[bewerken]

Kasteel[bewerken]

Een eerste kasteel werd rond 1225 gebouwd door Eggeric de Rist. Zijn heerlijkheid behoorde tot het graafschap Henegouwen, dat een felle strijd had uitgevochten met Brabant. De fundamenten van dit kasteel kunnen nog worden aangetroffen aan de overzijde van de vijver.

Karel van der Noot liet in 1480 een nieuw kasteel bouwen op de huidige plek. Het was een burcht met vier forse hoektorens. Burggraaf Théodore de Neulant de Pottelsberghe liet de torens slopen en deed een verbouwing van het kasteel tot in een neoclassicistische stijl (1868-69). Hij was ook degene die het park liet aanleggen.

In 1893 kwam het kasteel door huwelijk in handen van baron Ferdinand Jolly. Vanaf 1918 ging zijn opvolger Hubert Jolly het verhuren.

De Heer Jules Delannoy met zijn familie, huurde het kasteel met al zijn betrokkenheden zoals meubels, tuin, pavilloenen en het jacht en vis recht vanaf 1922. Ze bleven ter plaatse tot 9 mai 1940 begin van de Tweede Wereldoorlog. Alhoewel de Heer Jules Delannoy in November 1939 ter plaatse overleden was.[1]

Zo nam Elisabeth van der Noot d'Assche er haar intrek.[2] Tijdens de Tweede Wereldoorlog was ze de maîtresse van militair gouverneur Alexander von Falkenhausen. Nadat deze in ongenade was gevallen, deden de Duitsers een huiszoeking op het domein (eind juli 1944).[3]

Na de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel door de Heer Van Lier gehuurd. In 1966 werd de huur door de bouwpromoter Jean Baptiste L'Ecluse overgenomen. De Brusselaar, ondertussen ook voorzitter van RWDM, verwierf het domein eind 1972 via zijn nv Delec. Hij hield er wilde feestjes en everzwijnenjacht.[4] In 1981 werd het domein door de nv Delec aan de Belgische Staat geschonken. Later werd door regionalisering eigendom van de Vlaamse Gemeenschap. Het wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos.

Restauratie[bewerken]

Een samenwerking tussen het Departement Cultuur en de agentschap Natuur en Bos gelinkt aan een budget van ( miljoen euro moet leiden aan een complete restauratie van het kasteel Ter rijst tegen 1 juni 2019.

De restauratie begint op 1 april 2018 en respecteert alle originele functies van het kasteel. Natuur, cultuur en ontmoeting zijn belanrijke criterias die bij deze restauratie moeten betrokken zijn. Het culturele aspect word gecaracteriseerd door optredens, ateliers, tentoonstellingen en lezingen. Het kasteel word ook bijgevuld met een vijftal B&B-kamers, een brasserie en zalen voor polyvalente activiteiten.

Hoeve[bewerken]

Enghien 2007 029.jpg

Het Hof ter Rijst ten oosten van het park (grondgebied Herfelingen) maakte vroeger deel uit van het domein. Ernaast stond tot 1921 een houten windmolen.[5] De huidige vierkantshoeve werd gebouwd in 1840 door Stevenisten.

Externe links[bewerken]