Bellebargiebos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bellebargiebos/ Kwadebossen
Natuurgebied
Situering
Land België
Locatie Waarschoot, Lembeke
Informatie
Oppervlakte 0,78 km²
Beheer Agentschap voor Natuur en Bos
Bellebargiebos/ Kwadebossen onderdeel van Bossen en heiden van Zandig Vlaanderen: oostelijk deel
Natura 2000-gebied
Bellebargiebos (Oost-Vlaanderen)
Bellebargiebos
Situering
Locatie Oost-Vlaanderen
Dichtstbijzijnde plaats Waarschoot, Lembeke
Coördinaten 51° 10′ NB, 3° 38′ OL
Informatie
Oppervlakte 0,78 km²
Geldende richtlijn(en) Habitatrichtlijn
Beheer Agentschap voor Natuur en Bos
Site code (Europees) BE2300005

Het Bellebargiebos (ook wel De Kwadebossen genoemd) is een bosreservaat in het Meetjesland in Oost-Vlaanderen (België). Het vochtige loofbos van 78 ha ligt tussen Waarschoot en Lembeke langs de Burggravenstroom. Het bosgebied sluit aan op de Lembeekse bossen en ligt in de buurt van Het Leen. Het Bellebargiebos bos is Europees beschermd als Natura 2000-gebied (habitatrichtlijngebied BE2300005 ‘Bossen en heiden van Zandig Vlaanderen: oostelijk deel') en maakt deel uit van het Vlaams Ecologisch Netwerk. Het is sinds 2005 erkend als bosreservaat en wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos

Landschap[bewerken]

Het bosgebied stond al vermeld op de Ferrariskaart. Naast Het Leen is het Bellebargiebos zowat het enige grotere boscomplex in het dekzandgebied dat een onafgebroken voorgeschiedenis als bos heeft gekend; het zure eikenbos werd nooit ontgonnen tot landbouwgrond.

Fauna[bewerken]

In het Bellebargiebos leeft onder andere: dwergvleermuis, franjestaart, watervleermuis, baardvleermuis, gewone grootoorvleermuis, sperwer, bosuil, boomkruiper, boomklever, buizerd, groene specht, grote bonte specht, vuurgoudhaan, matkop, haas, bosmuis, bosspitsmuis, alpenwatersalamander, kleine watersalamander,...

Flora[bewerken]

Het bos is een 'zuur eikenbos' en bestaat voornamelijk uit oude zomereik (sommige exemplaren zijn tot 200 jaar oud) en beuk. In het bos groeit onder andere adelaarsvaren, bosanemoon, dalkruid, gewone salomonszegel, speenkruid, muskuskruid.

Natuurbeleving[bewerken]

Het Bellebargiebos is vrij toegankelijk op de wandelpaden die het natuurgebied doorkruisen. Er is een bosleerpad met infoborden ingericht; het wandelknooppuntennetwerk 'Meetjeslandse Bossen' en een lus van de bewegwijzerde 'Lembeekse bossen-wandelroute' doen het gebied aan.

Bronnen[bewerken]

Externe links[bewerken]