Rockanje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rockanje
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Rockanje (Zuid-Holland)
Rockanje
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Voorne aan Zee Voorne aan Zee
Coördinaten 51° 52′ NB, 4° 4′ OL
Algemeen
Oppervlakte 29,87[1] km²
- land 29,35[1] km²
- water 0,52[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
6.630[1]
(222 inw./km²)
Woningvoorraad 3.099 woningen[1]
Overig
Postcode 3235
Woonplaatscode 1210
Belangrijke verkeersaders N57N496
Opgegaan in Westvoorne in 1980
Detailkaart
Kaart van Rockanje
Locatie in de gemeente Westvoorne
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Rockanje 1866, J. Kuyper

Rockanje is een voormalige heerlijkheid en een badplaats gelegen aan de Noordzeekust, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Rockanje behoort tot de gemeente Voorne aan Zee. Het dorp heeft 6.630[1] inwoners.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Rond 1200 lag op de westpunt van het toenmalige Voorne, dat veel groter was dan het huidige eiland Voorne, een plaats die Rochange genoemd werd.[2] [3] Dat gebied is rond 1214 weggespoeld tijdens een van de overstromingen die het Haringvliet vormden.[4] Snel daarna werd het terugwinnen van de ondergelopen gebieden waar mogelijk ter hand genomen met hulp van Cisterciënzer monniken van de abdij Ter Doest in het Vlaamse plaatsje Lissewege nabij Brugge. De eerste polder die werd gecreëerd, kreeg de naam Oud-Rockanje. Al binnen 6 jaar, in 1220, kon Dirk II van Zeeland van Voorne (de Heer van Voorne) zijn dankbaarheid voor de hulp tonen door het Middellant (zoals het gebied van Rockanje werd aangeduid) te schenken aan de monniken van de abdij. Het grootste deel van het huidige gebied Rockanje is ontstaan door de verdere inpoldering van gebieden die rond 1214 ondergelopen waren. Uiteindelijk zijn er negen kleipolders ontstaan, deze zijn later Rockanje geworden.

De huidige dorpskern is gegroeid vanaf de dorpsweg. Vlak achter die dorpsweg ligt het natuurgebied meertje de Waal. Dat is een overblijfsel van de oude getijdenkreek Strype, die al rond 1500 voor Christus (ruim 3500 jaar geleden dus) begon te vormen.[5]

Motorraces op nationaal niveau werden in Rockanje verreden vanaf eind jaren 1950. Het gehele dorp hielp jaarlijks mee om duincircuit in gereedheid te brengen. Op een ruim twee kilometer lang stratencircuit streden Nederlandse coureurs om het nationaal kampioenschap tot 250cc. Toen door de toegenomen vermogens en snelheden in het begin van de jaren 1970 de veiligheid niet meer kon worden gegarandeerd viel het doek voor wedstrijdraces. Jaarlijks vinden er nog demonstratie-races plaats op het circuit.

Herindelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Per 1 september 1855 werd de gemeente Naters bij Rockanje gevoegd. Tot 1 januari 1980 was Rockanje een zelfstandige gemeente, daarna is deze samengevoegd met Oostvoorne en Tinte tot de gemeente Westvoorne. Per 1 januari 2023 fuseerde de gemeente Westvoorne met de gemeente Hellevoetsluis en de gemeente Brielle tot de nieuwe gemeente Voorne aan Zee.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Over oorsprong en betekenis van de naam Rockanje is geen eensgezindheid. Wel bestaan een aantal theorieën:

  • Het eerste stuk van de naam zou afgeleid zijn van Rak, dat is een lang recht stuk van een rivierarm. Er liep een rivier door Rockanje;
  • Een historische analogie: er zijn soortgelijke plaatsnamen in het grensgebied van België, Frankrijk en Luxemburg;
  • Men legt een verband met het Franse woord rocaille, verzamelnaam voor keien die de grond volledig bedekken; het terrein zelf vol keien.
  • De naam Rochange zou kunnen wijzen naar de rots in de Strype. Het zou een samentrekking kunnen zijn van het Franse Roche Ange (Rots Engel) wat stenen engel, rotsengel, engelrots of engelenrots zou kunnen betekenen. Het is ook mogelijk dat Rochange simpelweg plaats bij/van de rots betekent.[6]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de westkant van Rockanje ligt een 6 km lang strand met een aangrenzend uniek duingebied: Voornes Duin. In 2018 werd bekend dat het badstrand door de aanleg van de Tweede Maasvlakte langzaam verandert in een waddengebied.[7]

In het Meertje de Waal ligt in de buurt van het dorp een groeiende steen. Tegenwoordig groeit hij niet meer echt [bron?], maar zeker tot in de eerste helft van de 20e eeuw was dat wel het geval. Dergelijke groeiende stenen komen op andere plaatsen in het Zeeuwse deltagebied ook voor, zoals in het Groote Gat bij Oostburg in Zeeuws-Vlaanderen. Het gebied van de kreek heeft de overstromingen van het begin van de 13e eeuw overleefd. Het is goed mogelijk dat de rots (zoals hij later genoemd werd) of één of meer andere groeiende stenen al voor het begin van de 13e eeuw bestond(en).

Heren van Rockanje[bewerken | brontekst bewerken]

In de 19e eeuw kwam de heerlijkheid in het bezit van het geslacht Vlielander en daarna door huwelijk in het geslacht Hein waarin het tot nu toe is gebleven:

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Rochange komt in Frankrijk als achternaam voor in diverse varianten.[8]
  • Het dialect in Rockanje, Oostvoorne en Tinte is Zeeuws van oorsprong.[9]
  • Johannes Hendrikus Zelle was van 1949 tot 1956 als predikant verbonden aan de Gereformeerde kerk van Rockanje
  • In 2020 vierde Rockanje het 800-jarige bestaan.[10]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rockanje van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.