Rockanje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rockanje
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Rockanje Wapen van Rockanje
Details Details
Rockanje
Rockanje
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Westvoorne Westvoorne
Coördinaten 51° 52′ NB, 4° 4′ OL
Algemeen
Oppervlakte 30,03 km²
- land 29,75 km²
- water 0,26 km²
Inwoners (30-11-2015) 6.165
(210 inw./km²)
Overig
Postcode 3235
Belangrijke verkeersaders N57, N496
Opgegaan in Westvoorne in 1980
Detailkaart
Locatie in de gemeente Westvoorne
Locatie in de gemeente Westvoorne
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Rockanje 1866, J. Kuyper

Rockanje is een voormalige heerlijkheid en een badplaats gelegen in Zuid-Holland aan de Noordzeekust. Rockanje behoort tot de gemeente Westvoorne. Het dorp heeft 6.165[1] inwoners. Het strand is 6 km lang en heeft een aangrenzend uniek duingebied: Voornes Duin.

Historie[bewerken]

Rond 1200 was er op de punt[2] van het toenmalige Voorne (dat veel groter was dan het “huidige” eiland Voorne) een plaats die Rochange genoemd werd.[3] Dat gebied is rond 1214 weggespoeld tijdens één van de overstromingen die het Haringvliet vormden.[4] Snel daarna werd het terugwinnen van de ondergelopen gebieden waar mogelijk ter hand genomen met hulp van Cisterciënzer monniken van de abdij Ter Doest in het Vlaamse plaatsje Lissewege nabij Brugge. De eerste polder die werd gecreëerd, kreeg de naam Oud-Rockanje. Al binnen 6 jaar, in 1220, kon Dirk II van Zeeland van Voorne (de Heer van Voorne) zijn dankbaarheid voor de hulp tonen door het Middellant (zoals het gebied van Rockanje werd aangeduid) te schenken aan de monniken van de abdij. Het grootste deel van het huidige gebied Rockanje is ontstaan door de verdere inpoldering van gebieden die rond 1214 ondergelopen waren. Uiteindelijk zijn er negen kleipolders ontstaan, deze zijn later Rockanje geworden.

De huidige dorpskern is gegroeid vanaf de dorpsweg. Vlak achter die dorpsweg ligt het natuurgebied meertje de Waal. Dat is een overblijfsel van de oude getijdenkreek Strype, die al rond 1500 voor Christus (3500 jaar geleden dus) begon te vormen.[5]

In het meertje de Waal ligt in de buurt van het dorp een groeiende steen. Tegenwoordig groeit hij niet meer echt [bron?], maar zeker tot in de eerste helft van de 20e eeuw was dat wel het geval. Dergelijke groeiende stenen komen op andere plaatsen in het Zeeuwse deltagebied ook voor, zoals in het Groote Gat bij Oostburg in Zeeuws-Vlaanderen. Het gebied van de kreek heeft de overstromingen van het begin van de 13e eeuw overleefd. Het is goed mogelijk dat de rots (zoals hij later genoemd werd) of één of meer andere groeiende stenen al voor het begin van de 13e eeuw bestond(en).

Herindelingen[bewerken]

Per 1 september 1855 werd de gemeente Naters bij Rockanje gevoegd. Tot 1 januari 1980 was Rockanje een zelfstandige gemeente, daarna is deze samengevoegd met Oostvoorne en Tinte tot de nieuwe gemeente Westvoorne.

Naam[bewerken]

Over oorsprong en betekenis van de naam Rockanje is geen eensgezindheid. Wel bestaan een aantal theorieën:

  1. Het eerste stuk van de naam zou afgeleid zijn van Rak, dat is een lang recht stuk van een rivierarm. Er liep een rivier door Rockanje;
  2. Een historische analogie: er zijn soortgelijke plaatsnamen in het grensgebied van België, Frankrijk en Luxemburg;
  3. Men legt een verband met het Franse woord rocaille, verzamelnaam voor keien die de grond volledig bedekken; het terrein zelf vol keien.
  4. De naam Rochange zou kunnen wijzen naar de rots in de Strype. Het zou een samentrekking kunnen zijn van het Franse Roche Ange (Rots Engel) wat stenen engel, rotsengel, engelrots of engelenrots zou kunnen betekenen. Het is ook mogelijk dat Rochange simpelweg plaats bij/van de rots betekent.[6]

Heren van Rockanje[bewerken]

In de 19e eeuw kwam de heerlijkheid in het bezit van het geslacht Vlielander en daarna door huwelijk in het geslacht Hein waarin het tot nu toe is gebleven:

Trivia[bewerken]

  • Rochange komt in Frankrijk als achternaam voor in diverse varianten.[7]

Zie ook[bewerken]

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]