Nieuwenhoorn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nieuwenhoorn
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Nieuwenhoorn
(Details)
Nieuwenhoorn (Zuid-Holland)
Nieuwenhoorn
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Hellevoetsluis Hellevoetsluis
Coördinaten 51° 51′ NB, 4° 9′ OL
Algemeen
Inwoners (2016) 1190
Overig
Postcode 3223
Netnummer 0181
Woonplaats (BAG) Hellevoetsluis
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Molen Zeezicht bij Nieuwenhoorn. Rijksmonument
Nederlands Hervormde kerk Nieuwenhoorn ca. 1500. Rijksmonument

Nieuwenhoorn is een voormalige gemeente, een dorp en een deel van een wijk in de gemeente Hellevoetsluis, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het dorp telde in 2016 1190 inwoners. Nieuwenhoorn is mede bekend door de plaatselijke voetbalvereniging VV Nieuwenhoorn.

Naam[bewerken | bron bewerken]

Nieuwenhoorn is genoemd naar de polder waarin het dorp gebouwd is. Deze polder werd op kerstavond 1367 door Machteld van Voorne ter bedijking uitgegeven. Het is de grootste polder van Voorne. Met het gereedkomen van het Kanaal door Voorne werd de polder in twee bijna gelijke delen verdeeld. Het zuidelijke deel van de polder behoort tegenwoordig bij de gemeente Nissewaard, terwijl het noordelijke deel onder de tegenwoordige gemeente Hellevoetsluis valt.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

De meeste huizen in het dorp Nieuwenhoorn stonden langs de dijk, het dorp zelf bestond eigenlijk alleen uit de Dorpsstraat, met aan beide zijden huizen en een kerk. De kerk dateert waarschijnlijk uit de veertiende eeuw. Nieuwenhoorn is een van de nieuwlandpolders die in die tijd gesticht werden zoals Oudenhoorn (1355) en Nieuw-Helvoet (1396). In de nieuwlandpolders stichtte men vrijwel direct na drooglegging een dorp met kerken. De bouw van zo'n kerk werd betaald uit opbrengsten van nieuw uit te geven land. Van elke honderd gemeten die er beschikbaar kwamen werd er één bestemd voor bouw en onderhoud van de kerk.
Het dorp heeft een eigen korenmolen Zeezicht op de plaats waar voor 1718 al een houten standerdmolen stond.

In 1960 is besloten om het dorp Nieuwenhoorn in te lijven bij de gemeente Hellevoetsluis. Binnen de gemeente is het dorp anno 2007 onderdeel van de wijk Den Bonsen Hoek/Ravense Hoek/Nieuwenhoorn.

Zie ook[bewerken | bron bewerken]

Zie de categorie Nieuwenhoorn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.