Oostvoorne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oostvoorne
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Oostvoorne Wapen van Oostvoorne
(Details) (Details)
Oostvoorne
Oostvoorne
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Westvoorne
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 6′ OL
Algemeen
Oppervlakte 28,49 km²
- land 23,71 km²
- water 4,78 km²
Inwoners (30-11-2015) 7 910 (278 /km²)
Overig
Postcode 3233
Belangrijke verkeersaders Groene Kruisweg
Opgegaan in Westvoorne in 1980
Detailkaart
Locatie in de gemeente Westvoorne
Locatie in de gemeente Westvoorne
Foto's
Oostvoornse molen
Oostvoornse molen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Oostvoorne is een badplaats gelegen op het eiland Voorne in de provincie Zuid-Holland. Het inwonertal bedraagt 7910[1]. Tot 1 januari 1980 was Oostvoorne een zelfstandige gemeente, bestaande uit de gelijknamige kern en Tinte. Per 1 januari 1980 werd de gemeente samengevoegd met Rockanje tot de nieuwe gemeente Westvoorne.

Dialect[bewerken]

Traditioneel spraken de inwoners het Oostvoornsdialect. Dit is verwant aan het Zeeuws, net als het Flakkees dat op Goeree-Overflakkee gesproken wordt. Het Oostvoorns sterft in rap tempo uit door de grote instroom van Rotterdammers en mensen uit andere steden in de omgeving.

Religie[bewerken]

De Protestantse Gemeente Oostvoorne, aangesloten bij de Protestantse Kerk in Nederland, houdt haar godsdienstoefeningen in de Dorpskerk aan het kerkplein. Deze kerk werd in de 12e eeuw gesticht en gewijd aan Lambertus van Maastricht. De Jerusalemkerk aan de Valkenlaan is het onderkomen van de Gereformeerde Gemeente Oostvoorne. De Gereformeerde Rialaankerk werd in 2002 gesloten.

Monumenten[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook de Lijst van rijksmonumenten in Oostvoorne
  • In het dorp Oostvoorne staat de goed geconserveerde ruïne/reconstructie van het middeleeuwse mottekasteel de Burcht van Voorne, ook wel Jacoba Burcht genoemd omdat ze als buitenverblijf van Jacoba van Beieren fungeerde. De burcht was slecht gefundeerd en daardoor al in de 17e eeuw niet meer dan een ruïne.
  • Huis Overburgh was in de middeleeuwen het woonhuis van het kapittel van de kerk van Voorne. Later werd het een boerderij met als naam 'Jacobahoeve.' In de 20e eeuw was er enige tientallen jaren lang een jeugdherberg in gevestigd. Na een grondige restauratie is het nu weer een woonhuis.

Straatnamen[bewerken]

Veel van de straatnamen in Oostvoorne, zoals de Kruisbooglaan en de Ridderlaan, doen denken aan de Middeleeuwen. Deze wegen zijn zo genoemd vanwege de aanwezigheid van de burcht. Het dorp kent in het geheel geen straatnamen die eindigen op -straat. Er zijn alleen wegen, lanen, een enkele dijk en paden. Een fragment uit het lied 'Oostvoorne aan zee' noemt het dan ook "Jij dorpje zonder enen straat, waar weg en laan doorhenen gaat."

Autostrand[bewerken]

Oostvoorne had lange tijd als enige plaats in Nederland een autostrand. Het strand zou al voor de Tweede Wereldoorlog toegankelijk zijn geweest voor auto's. In 1992 vond een groep mensen dat het strand moest worden gesloten voor auto's. Na jarenlang overleg, waaraan de gemeente Westvoorne zich al snel onttrok, besloot de provincie Zuid-Holland het strand per 15 oktober 2004 te sluiten voor auto's en er een vogelgebied van te maken.

Sport en recreatie[bewerken]

OVV is de plaatselijke voetbalclub. Tennissen kan bij tennisvereniging TVO. Verder heeft Oostvoorne ook een Multifunctioneel Centrum genaamd De Meander.

Door Oostvoorne loopt de Europese wandelroute E9, ter plaatse ook North Sea Trail of Deltapad geheten.

Geboren in Oostvoorne[bewerken]

Externe link[bewerken]