Deltapad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie voor de volledige wandelroute Sluis/Bergen op Zoom-Hoek van Holland-Bad Nieuweschans het artikel Nederlands Kustpad.
Deltapad
Pad LAW 5-1
Uitgave Wandelnet
Kenmerken
Van Sluis of Bergen op Zoom
Naar Hoek van Holland
Lengte 233 km
Verbindingen E2, E9, GR5, Grenslandpad, Hollands Kustpad, Oosterscheldepad, Oeverloperpad
Bijzonderheden maakt deel uit van het Kustpad

Het Deltapad (LAW 5-1) is een langeafstandswandelpad met een totale lengte van 233 kilometer met twee takken: een van Sluis naar Hoek van Holland en een van Bergen op Zoom naar Hoek van Holland. De takken komen bij elkaar in Goedereede. De route is in beide richtingen met wit-rode tekens gemarkeerd en in een gidsje beschreven. Het pad wordt beheerd door Wandelnet.

De route[bewerken | brontekst bewerken]

De zuidelijke tak begint in Sluis, gaat langs het Zwin naar Cadzand-Bad en door de duinen naar Breskens. Met de veerpont (alleen wandelaars en fietsers) steekt de wandelaar de Westerschelde over. De route gaat dan van Vlissingen door de duinen naar Westkapelle, Domburg en Oostkapelle. Via de Veerse Gatdam en de Oosterscheldekering wordt Schouwen-Duiveland bereikt. Na de bossen en duinen van Haamstede en Renesse wordt de Brouwersdam overgestoken naar Goeree-Overflakkee, en via Ouddorp wordt Goedereede bereikt.

De oostelijke tak begint bij de jeugdherberg ten oosten van Bergen op Zoom en loopt via Halsteren en Nieuw-Vossemeer naar het eiland Tholen, en via de Philipsdam en de Grevelingendam naar Goeree-Overflakkee. Langs de kust van het Grevelingenmeer en de Slikken van Flakkee wordt Goedereede bereikt.

Na Goedereede gaat de route over de Haringvlietdam naar Voorne-Putten. Via Rockanje en Oostvoorne wordt Brielle bereikt. Voor Rozenburg wordt het Calandkanaal overgestoken, en na Rozenburg neemt de wandelaar de pont naar Maassluis. Deels langs de Nieuwe Waterweg wordt Hoek van Holland bereikt.

Aansluitingen[bewerken | brontekst bewerken]

De zuidelijke tak is een onderdeel van het Nederlandse Kustpad / North Sea Trail en van de Europese wandelroute E9. De oostelijke tak is een onderdeel van de E2 naar Nice.

Bij Sluis sluit de route aan op het Grenslandpad. Bij de Oosterscheldekering loopt de route gelijk op met het Oosterscheldepad. Bij Bergen op Zoom sluit de route aan op het Grenslandpad en de wandelroute GR5. Bij Maassluis sluit de route aan op het Oeverloperpad. Aansluitingen op het openbaar vervoer bestaan uit stations te Bergen op Zoom, Vlissingen en Hoek van Holland, en busverbindingen in de meeste overige plaatsen.

Deltapad
BSicon .svgKBHFa E9-Sluis
BSicon .svgHST Het Zwin
BSicon .svgHST Cadzand
BSicon .svgHST Breskens
BSicon .svgTRAJEKT Westerschelde
BSicon .svgHST Vlissingen
BSicon .svgHST Zoutelande
BSicon .svgHST Westkapelle
BSicon .svgHST Domburg
KBHFaSTR E2-Bergen op Zoom Veerse Gatdam
HSTSTR Halsteren Oosterscheldedam
HSTHST Nw-Vossemeer Neeltje Jans
STRHST Tholen Westenschouwen
STRSTR Philipsdam Brouwersdam
STRHST Grevelingendam Port Zélande
HSTHST Herkingen Ouddorp
STRSTR Slikken van Flakkee
BS2lBS2r Goedereede
STR Haringvlietdam
STR Rockanje
HST Oostvoorne
BS2+lBS2+r
KBHFeHST E2-Europoort E9-Rozenburg
BSicon .svgHST Brielle
BSicon .svgHST Maassluis
BSicon .svgKBHFe E9-Hoek van Holland

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]