Zoutelande

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zoutelande
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Zoutelande
(Details)
Zoutelande
Zoutelande
Situering
Provincie Zeeland
Gemeente Veere
Coördinaten 51° 30′ NB, 3° 29′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2010) 1509
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Catharinakerk van noordzijde gezien met de oude kolommen zichtbaar

Zoutelande (Zeeuws: Zóetelande/Zoetelande) is een dorp in de Zeeuwse gemeente Veere op het voormalige eiland Walcheren. Op 1 januari 2010 had het 1509 inwoners. Het ligt tussen Dishoek en Westkapelle in. Van oudsher is Zoutelande voornamelijk een boerendorp, en was de landbouw en de daaraan gekoppelde activiteiten de belangrijkste economische activiteit. Dit karakter veranderde geleidelijk maar zeker echter door de toenemende vraag naar strandrecreatie sinds ongeveer midden 19e eeuw.

Evenals Domburg was ook Zoutelande rond 1900 geliefd bij Nederlandse kunstschilders. Tot 1966 was Zoutelande een zelfstandige gemeente, waarna het tot 1997 deel uitmaakte van de gemeente Valkenisse (Walcheren).

Toerisme[bewerken]

Zoutelande is een op toerisme gerichte badplaats en wordt, samen met het strand van Dishoek en Westkapelle, de Zeeuwse Rivièra genoemd, naar de befaamde Zuid-Franse kust. Dit omdat er weinig andere Nederlandse stranden op het zuiden zijn. Zoutelande behoort tot de meest bezochte badplaatsen aan de Zeeuwse kust; men treft er veel mogelijkheden tot overnachting aan, zowel bij particulieren als in hotels en pensions. Ook is er een uitgebreide middenstand, eveneens toegespitst op de vele (vaak Duitse) toeristen, en geconcentreerd rond een boulevard.

In Zoutelande is er 's zomers markt op dinsdagen van 12.00 - 21.00 uur.

Monumenten[bewerken]

Kerk[bewerken]

De Nederlandse Hervormde Kerk Catharinakerk [1] heeft een toren waarin nog fragmenten van laat-13de-eeuwse baksteengotiek zijn te bespeuren. Rond 1500 werd de kerk door toevoeging van een noordbeuk omgevormd tot hallenkerk. In 1573 werd dit door oorlogsschade tijdens de Tachtigjarige Oorlog tenietgedaan. De noordbeuk en het koor werden afgebroken, de zuilen in de noordwand bleven staan, zodat ze binnen en buiten zichtbaar zijn. Men vermoedt dat toren en kerk rond 1738 hun tegenwoordige gedaante hebben gekregen. In 1950, maar ook onlangs vond nog een restauratie plaats. Door vroegere verstuivingen van het duinzand is de onderste torengeleding onder het stuifzand verdwenen. Het interieur bevat geen bijzondere stukken.[2][3]

Waterput[bewerken]

De Willibrordusput is een waterput, gebouwd op de plaats waar Willibrord een kruis op de grond zou hebben getekend, waarna er zoet water opwelde. Volgens de legende zou de put geneeskrachtig water hebben geleverd, maar het water was brak en hooguit geschikt om de stoep te schrobben.[4] De oorspronkelijke put verdween met de verzwaring van de zeedijk in 1958. Om de geschiedenis niet verloren te laten gaan bouwde men in de jaren 80 onder aan de dijk, naar oude afbeeldingen, een nieuwe put.

Molen[bewerken]

De Zoutelandse Molen is een korenmolen, een ronde stenen grondzeiler, uit 1722.

1rightarrow blue.svg Zie ook: Lijst van rijksmonumenten in Zoutelande

Wapen[bewerken]

Het wapen van Zoutelande bevat in goud een leeuw van keel (rood), waaroverheen een barensteel van azuur (blauw). Het afgeleid van het wapen van het graafschap Holland, aangezien de heren van Zoutelande pretendeerden verwant te zijn aan de graven van Holland, vandaar ook de barensteel. Het wapen kwam voor in de 17e eeuw[5] en werd op 31 juli 1817 bevestigd als gemeentewapen.

Strandhuis[bewerken]

Op het strand van Zoutelande staat een oud strandhuis, dat sinds 2001 officieel is gemarkeerd als monument. Voorheen was dit strandhuis één van de toeristische trekpleisters van het dorp en was het de ontmoetingsplek voor de lokale jeugd van Zoutelande. Vanaf 2006 is dit strandhuis verlaten en verkeert in slechte toestand. Het standhuis is particulier eigendom. De Zeeuwse band BLØF zingt in hun nummer Zoutelande over dit strandhuis.

Bekende inwoners[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]