Woitkensdorp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Woitkensdorp is een voormalig dorp op het toenmalige eiland Walcheren. Het dorp lag ten noorden van Westkapelle. Omstreeks 1750 is het bij Westkapelle gevoegd. Woitkensdorp werd ook wel Koudorp genoemd.

Woitkensdorp was een zelfstandige ambachtsheerlijkheid met een grootte van 201 gemeten en 83 roeden (± 0.8 km2). Toen ambachtsheer en tevens burgemeester van Westkapelle, Laurens Wisse in 1673 overleed werd de heerlijkheid bij Westkapelle gevoegd en verloor aldus zijn zelfstandigheid.[1] In de 18e eeuw begon Westkapelle in noordelijke richting uit te breiden en omstreeks 1750 werd Woitkensdorp onderdeel van de bebouwde kom van Westkapelle.[2] Tot het het eind van de Tweede Wereldoorlog was dit nog een doodlopende straat. Nu herinnert de Koudorpstraat nog aan dit dorp.

Schip[bewerken | brontekst bewerken]

VOC-vlag
Woitkensdorp
Geschiedenis
Besteld 1739, gebouwd voor de Kamer van Zeeland te Middelburg
Status afgelegd in Batavia in 1758
Algemene kenmerken
Lengte 145 voet (44 meter)
Draagvermogen 800 ton
Bemanning 207-275 koppen
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

Er is zelfs een VOC-schip geweest dat de naam Woitkensdorp droeg. Het werd in 1739 gebouwd bij de werf van de VOC-Kamer Zeeland in Middelburg en voerde meerdere malen van Nederland naar Batavia en Ceylon. Het werd afgelegd in Batavia in 1758.[3]