Meliskerke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Meliskerke
Melis (Zeeuws)
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Meliskerke (Zeeland)
Meliskerke
Situering
Provincie Vlag Zeeland Zeeland
Gemeente Vlag Veere Veere
Coördinaten 51° 31′ NB, 3° 31′ OL
Algemeen
Oppervlakte 8,08[1] km²
- land 8,06[1] km²
- water 0,01[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
1.465[1]
(181 inw./km²)
Woningvoorraad 521 woningen[1]
Overig
Woonplaatscode 2780
Detailkaart
Kaart van Meliskerke
Meliskerke in de gemeente Veere
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Meliskerke (Zeeuws: Melis) is een dorp in de gemeente Veere, in de Nederlandse provincie Zeeland. Op 1 januari 2023 telde het dorp 1.465 inwoners. Meliskerke ligt in het hart van het voormalige eiland Walcheren.

Meliskerke wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde van de bisschop van Utrecht, als Meilofskerca. Het viel toen onder de Middelburgse abdij. Het was een zelfstandige gemeente voor het in 1966 opging in de gemeente Mariekerke die in 1997 opging in de gemeente Veere. Bezienswaardig is de middeleeuwse kerk, voor de Reformatie Sint-Odulphuskerk geheten, met een toren die zestig centimeter uit het lood staat.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006 kreeg de lijst SGP-ChristenUnie 65,8% van de stemmen in Meliskerke, waarmee het dorp een van de hoogste percentages voor deze partijen in Nederland heeft. Een groot deel van de bevolking is lid van de plaatselijke Gereformeerde Gemeente. Het dorp kwam landelijk in de belangstelling te staan na het verschijnen van het boek Dorsvloer vol confetti van Franca Treur. Dit boek beschrijft het dorpsleven van Meliskerke in de jaren negentig van de 20e eeuw.

Sinds 2001 is het Zijdemuseum (World of Silk) in Meliskerke gevestigd. Het museum was gewijd aan de productie en toepassing van zijde. Later werd dit een winkelgalerij. Sinds 2010 is World of Silk enkel opgesteld als galerie.

Rijksmonumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren in Meliskerke[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Meliskerke van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.