Sint-Jan ten Heere

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Jan ten Heere
St-Jan t'n Éere (Zeeuws)
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Sint-Jan ten Heere (Zeeland)
Sint-Jan ten Heere
Situering
Provincie Zeeland
Gemeente Veere
Coördinaten 51° 32′ NB, 3° 29′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Sint-Jan ten Heere (Zeeuws: St-Jan t'n Éere) is een buurtschap in de gemeente Veere, in de Nederlandse provincie Zeeland. De buurtschap is gelegen aan de Prelaatweg tussen Westkapelle en Aagtekerke. In vroeger tijden stond, waar nu het gehucht ligt, de commanderij Kerckwerve. Deze commanderij herbergde leden van de Souvereine Militaire Hospitaal Orde van Sint Jan van Jeruzalem, van Rhodos en van Malta en was waarschijnlijk een onderdeel van een commanderij te Middelburg. In het jaar 1317 werd het Benedictinessen-klooster Porta Coeli te Werendijke verbonden aan de commanderij.

Het klooster bestaat al lang niet meer. In het verleden is er een buitenplaats voor in de plaats gekomen. Bij deze buitenplaats lag het hof Hazenberg waar nu nog steeds een gracht en een woning met de naam “ 't Hof Hazenberg" aan herinneren.

Vanaf 1836 kwamen hier de eerste afgescheidenen van Zeeland samen. Men noemde zich Gereformeerde Gemeente Jesu Christi, die vergadert te Sint-Jan ten Heere. Van hieruit zijn de Gereformeerde Gemeenten te Middelburg, Aagtekerke en Meliskerke ontstaan.