Dishoek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dishoek
Disoek (Zeeuws)
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Dishoek (Zeeland)
Dishoek
Situering
Provincie Vlag Zeeland Zeeland
Gemeente Vlag Veere Veere
Coördinaten 51° 28′ NB, 3° 31′ OL
Algemeen
Inwoners
(2011)
400
Woonplaats (BAG) Koudekerke
Detailkaart
Kaart van Dishoek
Dishoek in de gemeente Veere
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Dishoek (Zeeuws: Disoek) is een dorp aan de Westerschelde in de gemeente Veere, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp, gelegen tussen Zoutelande en Vlissingen, telt ongeveer 225 inwoners (2011), maar bestaat voornamelijk uit tijdelijk bewoonde vakantiehuizen. Het dorp is ontstaan als buurtschap van Koudekerke; officieel wordt het tot de woonplaats Koudekerke gerekend. Niettemin is Dishoek, met name dankzij het toerisme, in de twintigste eeuw meer en meer een echt dorp geworden.

Dishoek is, evenals De Vijgheter als uitkijkpost voor Vlissingen gesticht en werd hierdoor veiliger, waardoor mensen dicht bij de plek kwamen wonen. De Vijgheter bestaat niet meer.

Het dorp ligt gelijk aan de voet van de duinen en daarom bezoeken, voornamelijk 's zomers, veel toeristen en inwoners van de omringende dorpen Dishoek vanwege het strand. De hotels, restaurants, campings en fietsenzaak zijn afhankelijk van het toerisme. Met de aanleg van nieuwe parken rond het dorp en bouw van een aantal ruim opgezette nieuwe huizen, probeert Dishoek een "mondaine" status te verkrijgen.

Dishoek komt van het woord dijkshoek. Deze naam kreeg het dorpje omdat het bij een zeedijk lag. Restanten van de dijk zijn nog steeds te zien als bij stormvloed veel zand van het strand is gespoeld.

In de duinen bij Dishoek vond in 1566 de eerste beeldenstorm in de noordelijke Nederlanden plaats.

In de duinen bij Dishoek zorgen de vuurtorens van Kaapduinen voor een lichtlijn om schepen veilig door de vaargeul van het Oostgat te loodsen.

Topografie[bewerken | brontekst bewerken]

3-D topografisch kaartbeeld van Dishoek, peildatum februari 2018.

3-D topografisch kaartbeeld van Dishoek, peildatum februari 2018.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]


Dishoek
Zie de categorie Dishoek van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.