Groeve 't Rooth

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groeve 't Rooth
Natuurgebied
Groeve 't Rooth (Nederland (hoofdbetekenis))
Groeve 't Rooth
Situering
Locatie Limburg
Coördinaten 50° 50′ NB, 5° 47′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Margraten
Informatie
Oppervlakte 1,48 km²
Opgericht 1942
Beheer Het Limburgs Landschap
Foto's
Groeve in 2012
Groeve in 2012
Groeve in 2006

Groeve 't Rooth is een mergelgroeve gelegen bij buurtschap 't Rooth in de gemeente Eijsden-Margraten. De groeve ligt aan de rand van het plateau van Margraten, iets ten noorden van Cadier en Keer. De groeve wordt geëxploiteerd door de firma Sibelco.

Bij de ingang van de groeve staat de Kalkoven De Valk.

Geschiedenis[bewerken]

De groeve bij Margraten startte in 1938 als Nekami-groeve (Nederlandse Kalksteen Maatschappij). In 1954 werd de bestaande kleinschalige mergelwinning in Zuid-Limburg door de zogeheten Mergelcommissie geconcentreerd in de grootschaliger groeve 't Rooth, ten oosten van de reeds aanwezige Nekami-groeve, die eveneens door Nekami werd geëxploiteerd. In 1980 werd de exploitatie van de groeve overgenomen door de firma Ankersmit, die later fuseerde tot Ankerpoort. Oorspronkelijk werden de delen van de groeve die uitgeput waren heringericht tot landbouwgebied. Later werden ze tot natuurgebied ingericht. In 1987 werd 25 ha van het gebied (dat 45 ha telt) tot beschermd natuurgebied verklaard, onder meer door het voorkomen van de geelbuikvuurpad en de grote afwisseling in plantengroei. In 2003 ging het beheer van dit gedeelte over naar Stichting Het Limburgs Landschap. In de groeve zijn door het voor Nederland atypische landschap veel bijzondere planten en dieren te vinden. Voorbeelden zijn stengelomvattend havikskruid, wilde marjolein, steenbreekvaren en muursla. Over de ontstaansgeschiedenis van groeve 't Rooth en de gevolgen daarvan voor de directe omgeving, verscheen in 2005 bij uitgeverij Lemniscaat het boek "De duivel groef een paradijs", van journaliste Nanne Dorren.

Uitbreidingsplannen[bewerken]

De firma Sibelco exploiteert de mergel in dagbouw. De mergel wordt gebruikt voor industriële doeleinden, zoals toeslagstof in de industrie, in veevoer en als meststof. Oorspronkelijk wilde dit bedrijf de concessie uitbreiden met 48 ha. Hierdoor zouden de buurtschappen 't Rooth en het beschermde dorpsgezicht Gasthuis door een groeve van 50 m diep van elkaar gescheiden worden. Er werd gevreesd dat dit een begin van een nog verdere aantasting zou zijn. Om deze bedreiging af te wenden werd in het midden van de jaren 80 van de 20e eeuw de Stichting Verontruste Plateaubewoners opgericht. In 1994 werd de voorgenomen concessie teruggebracht tot 17 ha, waardoor buurtschap 't Rooth weliswaar zou blijven bestaan, maar dan wél aan de rand van een steile afgrond. In 2003 werd dit besluit ongedaan gemaakt en in 2005 werd de concessie teruggebracht van 17 ha tot 5,8 ha, met de bedoeling dat er nog 10 jaar gegraven mocht worden (vanaf 2006). In 2017 is begonnen met de sluiting van de groeve die in 2018 is afgerond. De groeve is sinds die tijd alleen nog toegankelijk tijdens een klein aantal excursies.

Externe links[bewerken]