Longkruid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Longkruid
Pulmonaria officinalis close 800.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Lamiiden
Orde: Boraginales
Familie: Boraginaceae (Ruwbladigenfamilie)
geslacht
Pulmonaria
L. (1753)
Longkruid
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Longkruid (Pulmonaria) is een geslacht uit de ruwbladigenfamilie (Boraginaceae). Het geslacht telt tussen de tien en de achttien soorten, waarbij het exacte aantal afhankelijk is van het gekozen taxonomische standpunt.

Naamgeving[bewerken]

De botanische naam is afgeleid van het Latijnse pulmo (long). Men meende dat de tekening op de bladeren van het gevlekt longkruid op (zieke) menselijke longen leek. Volgens de zogenaamde signatuurleer werd de plant daarom als geneesmiddel bij longaandoeningen beschouwd. Die geneeskrachtige werking is echter niet bewezen. Blad van longkruid vermengd met lavas en smalle weegbree zou helpen tegen inwendige verslijmingen.

De Nederlandse naam is van de botanische naam afgeleid. De naam longkruid vindt men ook in diverse andere West-Europese talen terug. In sommige Oost-Europese talen is de naam afgeleid van een woord voor honing, zoals het Russische "medunitza" en het Poolse "miodunka".

Soorten[bewerken]

Soorten in dit geslacht zijn o.a.:

Ecologie[bewerken]

Longkruidsoorten zijn waardplant voor de vlinders Coleophora pennella, Dialectica imperialella en Merrifieldia leucodactyla.

Externe links[bewerken]