Klein Italië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klein Italië
Wijk van Vlag Venlo Venlo
Map VenloNL Kwadrant1.PNG
Kerngegevens
Gemeente Vlag Venlo Venlo
Stadsdeel Venlo (stad)
Oppervlakte ? ha  
Inwoners ?
Overig
Postcode(s) 5911

Klein Italië is het eerste kwadrant in het centrum van de stad Venlo, in de Nederlandse provincie Limburg. Jarenlang werd het centrum van de stad als één wijk gezien, maar daarna is weer teruggegrepen naar de wijkindeling uit de tijd toen Venlo nog een vestingstadje was. De stad was in vier kwadranten ingedeeld. De hoofdstraten liepen noordzuid (Gelderse Poort of Helpoort via de Lomstraat en de Vleesstraat naar de Roermondse Poort of Tegelse Poort) en oostwest (Keulse Poort of Laerpoort) via de Groote Beick of de Parade via de Gasthuistraat en de Steenstraat naar de Maaspoort of Waterpoort). De plek waar de twee hoofdstraten elkaar kruisten heette het Cruys ofwel de Markt. De kwadranten zijn tegen de klok in opgedeeld, beginnende bij het kwartier in het zuidwesten:

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Klein Italië heeft zijn naam te danken aan de Italianen die vroeger in de stad woonden. Hier zijn ook de Italiëmolen en de Italiëplaats vernoemd. Deze laatste straat bestaat nog steeds.

De molen is afgebroken toen de stadsmuren moesten wijken voor de uitbreiding van Venlo.

De Lombarden die in deze buurt woonden waren goed in het boekhouden en hielp het gemeentebestuur hiermee. Ook woonden de Joden in deze wijk. De Jodenstraat herinnert hier nog aan.

Een van de redenen dat er veel handelaars en buitenlanders in deze wijk woonden was dat Venlo in de middeleeuwen een van de belangrijkere Hanzesteden aan de Maas was met de bijbehorende langeafstandshandel. De wijk ligt aan de haven en vele straten zijn vernoemd naar de goederen die er verhandeld werden. Daarnaast waren er ook de markten in deze wijk gevestigd; De Markt (tegenwoordig de Oude Markt) en de Kwartelenmarkt (tegenwoordig veel kleiner). Straten die nu nog een dergelijke (handelswaar gerelateerde) naam dragen zijn:

  • Wijngaardstraat
  • Kolenstraat
  • Houtstraat
  • Steenstraat.

Door de wijk liep ook een beek die in het oosten de stad in kwam uit de richting van het Jammerdaal. De beek (sloterbeek) liep over de huidige sloterbeekstraat en in de stad heette de beek de Cedronsbeek (later Grote Beek) en liep door de Grote Beekstraat.

Klein Italië in de 20e en 21e eeuw[bewerken | brontekst bewerken]

Tegenwoordig wordt er ook nog veel gehandeld in de wijk in de vorm van de vele winkels die hier gevestigd zijn. Naast de Vleesstraat/Lomstraat en de Parade kent Venlo ook nog de Jodenstraat met de Kwartelenmarkt als winkelgebied. Ook is de haven opnieuw ingericht met de komst van een nieuw winkelgebied, de Maasboulevard.