DFDS Seaways

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
DFDS Seaways en DFDS Logistics
Logo
Hoofdkantoor DFDS Seaways
Eigendom Lauritzen Foundation 36,3%
A.P. Møller-Mærsk 31,3%
Beurs OMX: DFDS
Oprichting 1866
Oprichter(s) Carl Frederik Tietgen
Sleutelfiguren Torben Carlsen CEO
Land 20 landen in Europa
Hoofdkantoor Kopenhagen, Denemarken
Werknemers 5.930[1]
Producten Vrachttransport (over zee, land en spoor), ferrycruises, logistiek
Industrie Scheepvaart en logistiek
Website www.dfdsseaways.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie
De Pearl of Scandinavia van DFDS.

De logistiek dienstverlener DFDS Seaways is het grootste scheepvaartbedrijf van Noord-Europa. De bedrijfsnaam is een afkorting en staat voor Det Forenede Dampskibs-Selskab (letterlijk vertaald 'De Verenigde Stoomvaart Maatschappij'). De goederen worden vanaf de beginlocatie tot de bestemming gebracht. Hoewel DFDS is in het algemeen gericht op vracht- en passagiersvervoer via de Noordzee en de Oostzee, heeft het bedrijf ook goederenvervoer verzorgd naar de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en het Middellandse Zeegebied. Sinds de jaren tachtig is DFDS actief in de scheepvaart binnen Noord-Europa.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het begin[bewerken | brontekst bewerken]

Det Forenede Dampskibs-Selskab werd opgericht op 11 december 1866 als een fusie tussen de destijds drie grootste Deense stoomschipbedrijven onder leiding van de Deense financier Carl Frederik Tietgen. Op 1 januari 1867 werd het werk gestart met 19 schepen vanuit het belangrijkste vertrekpunt Kopenhagen.

De bedrijfsroutes op dat moment waren van Denemarken naar Noorwegen, de Oostzee, België, het Verenigd Koninkrijk, IJsland en de Faeröer, met schepen die zowel vracht en passagiers konden vervoeren. Naarmate het bedrijf groeide, werden nieuwe verbindingen geopend om Zweden, Frankrijk, de Middellandse Zee en Zwarte Zee, alsmede Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Daarnaast had DFDS diverse binnenlandse diensten in Denemarken. Na voortdurende uitbreiding van de vloot in de jaren 1880, werd DFDS een van de tien 's werelds grootste scheepseigenaars. Na de overname van Dampskibsselskabet Thingvalla in 1898, werd de Scandinavische-American Line opgericht. De Scandinavische-American Line dreef handel met de Verenigde Staten tot 1935.

Eerste Wereldoorlog en interbellum[bewerken | brontekst bewerken]

De Eerste Wereldoorlog eiste een zware tol op de vloot van DFDS, met het verlies van 26 schepen. Tijdens de naoorlogse depressie werden nog eens 30 schepen opgelegd. Het bedrijf werd nieuw leven ingeblazen met de oprichting van nieuwe routes en in het midden van de jaren 1920 bestond DFDS' vloot uit 124 schepen met een gezamenlijk tonnage van 233.364 brt.

DFDS creëerde een sensatie toen ze in 1925 begon met 's werelds eerste gemotoriseerde short-sea-passagiersschip van de Elsinore Shipbuilding & Engineering Co. Het eerste van de vier zusterschepen gebouwd tussen 1925 en 1932, De M.S. "Parkeston" (2.762 brt), maakte haar eerste reis van Esbjerg naar Harwich op 8 oktober 1925 met een gemiddelde snelheid van 16,5 knopen. Het schip verbruikte 18 ton olie per dag; soortgelijke voorgangers op die route verbrandden tot 55 ton steenkool.

Tweede Wereldoorlog en erna[bewerken | brontekst bewerken]

De Tweede Wereldoorlog bracht meer verliezen dan de Eerste voor het bedrijf, met negen schepen verloren na de Duitse invasie van Denemarken in april 1940. Een groot aantal van DFDS-schepen viel in Britse handen na de Duitse inval, en ze werden gebruikt als troepentransportschepen. Duitse troepen hadden het commando van totaal 21 DFDS-schepen tijdens de oorlog. Een DFDS-schip, de Kronprins Frederik, was in aanbouw toen de oorlog begon. Om gebruik door de Duitsers te voorkomen, gingen vitale motoronderdelen "verloren", maar zodanig dat ze na de oorlog teruggevonden konden worden. In totaal zijn er van DFDS 31 schepen verloren gegaan tijdens de Tweede Wereldoorlog, met nog eens drie schepen als gevolg van het raken van mijnen na de oorlog.

In 1948 zijn er 48 mensen verdronken toen Kjøbenhavn op een mijn voer. Vijf mensen verloren hun leven in een mijnexplosie van de Ivar in 1949 en in 1950 voer Frigga zonder verlies van een leven op een mijn, waarna het zonk. Om enkele van de verloren schepen te vervangen, werd een aantal bijna complete schepen die waren opgelegd in afwachting van het einde van de oorlog klaargemaakt. Geleidelijk aan werden de routes die werden stopgezet bij het begin van de oorlog weer heropend.

1950 tot 1969[bewerken | brontekst bewerken]

In 1950 was DFDS een van de eersten die een deur-tot-deuroplossing introduceerde. Twee schepen zijn speciaal ontworpen voor het vervoer van kleine houten containers. DFDS begon met een nieuwe verbinding tussen het Deense vasteland en Groenland. Dit werd stopgezet in 1959.

In 1957 begon de Nordana Line, een vrachtdienst tussen de Golf van Mexico en de Middellandse Zee. Voor de eerste keer in de geschiedenis van het bedrijf DFDS speelde het een rol van kruishandelaar.

In 1964 zag de eerste ro-ro-passagiersveerboot het levenslicht, met de M.S. Engeland op een route van Esbjerg naar Harwich.

In 1965 startte de Transport Rationalisering-afdeling, die later DFDS Transport werd, haar activiteiten. De M.S. Akershus, het eerste echte passagiers- en autoschip dat ook trucks en trailers zou kunnen meenemen, werd in dienst gebracht op de Frederikshavn-Oslo-route.

In 1966, honderd jaar na de start, bestond de DFDS-vloot uit 13 passagiersschepen, 53 vrachtschepen, 4 sleepboten en 39 schepen. Een geheel nieuw scheepsprogramma met 25 schepen stond in bestelling. De passagiersschepen waren geserveerd voor routes tussen Denemarken en Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, de Faeröer, IJsland en Finland (hoewel de Finse dienst werd beëindigd in 1966) naast de binnenlandse diensten. De vrachtdiensten bleven gekoppeld van Denemarken naar Amerika en diverse Europese en mediterrane havens. BOTNIA, het laatste stoomschip, werd verkocht na meer dan 50 jaar dienst. DFDS was niet langer een stoomschipbedrijf.

Tussen 1967 en 1970 werden vier identieke auto-passagiersschepen, oorspronkelijk genaamd M.S. Kong Olav V, M.S. Prinsesse Margarethe, M.S. Aalborghus en M.S. Trekroner, in dienst genomen op de Kopenhagen-Oslo- en Kopenhagen-Aalborg-routes. De Kopenhagen-Aalborg-dienst werd gesloten in 1970.

1970 tot 1989[bewerken | brontekst bewerken]

Vervolgens werden de Aalborghus en Trekroner verbouwd en omgedoopt tot Dana Sirena en Dana Corona voor veerdiensten op de Middellandse Zee. Later werden de namen van de schepen omgedraaid.

Voor de dienst tussen Denemarken en het Verenigd Koninkrijk werden nieuwe schepen geleverd in 1974 en 1978: de M.S. Dana Regina en M.S. Dana Anglia. Het binnenlands personenvervoer werd stopgezet in 1970 en het binnenlandse vrachtvervoer in 1971. Een groot hoofdstuk in de geschiedenis van DFDS was zo tot een einde gekomen.

De vraag naar transport van auto's was sterk in opkomst aan het begin van de jaren 1970. De tonnage werd opgedreven om hieraan tegemoet te komen en alle DFDS-passagiersroutes werden bediend door passagiersschepen met roll-on-roll-off-faciliteiten.

De jaren 1980 bracht met de overname van Tor Line en Prinzenlinien een periode van groei voor DFDS. In aanvulling op de veerboten Tor Britannia, Tor Scandinavië en M.S. Prinz Hamlet, die werden verworven met deze twee deals, kocht DFDS ook de Effoa-ferry Wellamo in 1981, hernoemd haar Dana Gloria.

Na deze uitbreiding werden de veerdiensten in de Middellandse Zee in 1982 gestaakt. In 1984 gaf DFDS haar diepzee-cargoroutes op en concentreert zich voortaan volledig op de Europese markt.

In 1982 startte ook het ambitieuze project van de exploitatie van een grote veerboot/cruiseschip, LS Scandinavië, aan de Amerikaanse oostkust onder de merknaam van Scandinavische Wereld Cruises. Al in 1983 werd de Scandinavië verplaatst naar de dienst Kopenhagen-Oslo en het werd twee jaar later verkocht.

Aankoop Tor Line[bewerken | brontekst bewerken]

DFDS Seaways kreeg in Nederland voet aan de grond toen het in 1981 rederij Tor Line overnam, inclusief de schepen Tor Scandinavia en Tor Britannica, die jaren later Princess of Scandinavia, respectievelijk Prince of Scandinavia genoemd werden. Tot 1994 voer de maatschappij tussen Göteborg en Amsterdam. In 1994 werd het startpunt verplaatst naar IJmuiden en kwam er naast de route naar Göteborg ook een verbinding naar Kristiansand. Beide verbindingen werden na een grote terugval van het aantal reizigers in 1996 gesloten. De vrachtdiensten van DFDS Seaways en Tor Line werden gecombineerd in één maatschappij, DFDS Tor Line.

Van 1982 tot 1983[bewerken | brontekst bewerken]

Het passagiersvervoer van DFDS kreeg als merknaam DFDS Danish Seaways (Esbjerg-Harwich/Newcastle/Tórshavn, Kopenhagen-Oslo, Newcastle-Oslo), DFDS Tor Line (Göteborg-Harwich/Newcastle/Amsterdam) en DFDS Prins Ferries (Harwich-Hamburg/Bremerhaven) DFDS bedient ook Fred. Olsen Bergen Line-routes Newcastle-Stavanger/Bergen en Stavanger-Amsterdam.

In 1987 werden de Transport-divisie en de Liner-divisie samengevoegd in DFDS Transport. De nieuwe divisie breidde al snel uit, eerst in Zweden. Later nam het diverse expeditiebedrijven over, bijvoorbeeld in Engeland en Nederland. In 1988 werd besloten om Scandinavian Seaways te gebruiken voor de gehele DFDS-passagieroperaties.

De jaren negentig[bewerken | brontekst bewerken]

In 1989-1990 werd de tonnage van de Oslo-Kopenhagen-route vernieuwd met de komst van de Queen of Scandinavia in juni 1990, een schip met een capaciteit voor 2.000 passagiers en 400 auto's. Queen werd in 1994 gevolgd door Crown of Scandinavia, met een vergelijkbare capaciteit. In 1999 nam DFDS Dan Transport Holding A/S, met inbegrip van Dan Transport Travel Bureau en Canal Tours Copenhagen. 17 maanden later echter werd de hele transportdivisie, genaamd DFDS Dan Transport Group A/S, verkocht aan transportgroep DSV, en kwam de focus weer te liggen op de vroegere kernactiviteiten: ro-ro-lijnverkeer en passagiersvaart op nachtroutes.

Vanaf 2000[bewerken | brontekst bewerken]

In juni 2001 werd de deal om 76,36 procent aandeelhouder te worden van de Litouwse rederij LISCO afgerond. Lys-Line Rederi AS en Lys-Line AS kwamen in 2005 volledig in handen van DFDS. In augustus 2005 kocht DFDS 66 procent van het trailerexpeditiebedrijf Hallens NV in België.

In 2006 DFDS verwierf de containerrederij Norfolk Line Containers BV. In 2010 kocht DFDS het bedrijf Norfolkline.[2] In 2010 verkocht DFDS het onderdeel DFDS Canal Tours omdat het niet beschouwd werd als kernactiviteit.

In 2022 exploiteert DFDS een netwerk van 25 routes met 50 vracht- en passagiersschepen in de Noordzee, de Oostzee en Het Kanaal onder de naam DFDS Seaways. Het spoor- en landgebaseerde transport, inclusief container-activiteiten, wordt verzorgd door DFDS Logistics.

Huidige activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

DFDS Seaways is de scheepvaartdivisie van DFDS die instaat voor de exploitatie van een netwerk van 25 scheepvaartroutes met 50 vracht- en passagiersschepen op de Noordzee, de Oostzee en het Kanaal. DFDS Logistics regelt vervoer over land en logistieke activiteiten waaronder het voormalige DFDS Lys Line en DFDS Container Line. Hieronder staat een overzicht van de verzendactiviteiten die zijn geïntegreerd in de DFDS Group.

Noordzeeverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]


IJmuiden-Newcastle[bewerken | brontekst bewerken]

In 1995 opende DFDS Seaways de verbinding IJmuiden-Newcastle, met MS Winston Churchill. De vervoerscapaciteit is in de loop der jaren regelmatig vergroot.

Sinds 1995 hebben de volgende schepen op de route gevaren:

Naam schip Dienstperiode
Winston Churchill 18 mei 1995 - 11 september 1995
King of Scandinavia (2) 29 maart 1996 - 10 juli 1997 (gecombineerd met de route Hamburg - Newcastle)
1 november 1997 - 10 mei 1998
22 maart 1999 - 23 juni 2001
Admiral of Scandinavia 14 juni 1997 - december 1997 (gecombineerd met de route Hamburg - Newcastle)
april 2000 - 7 januari 2001
Prince of Scandinavia 28 januari 2001 - 27 november 2003
Queen of Scandinavia 28 juni 2001 - 29 mei 2007
Duke of Scandinavia 28 november 2003 - 10 februari 2006
Princess of Scandinavia 10 februari 2006 - 7 maart 2006
King Seaways (3) 11 maart 2006 - heden
Princess Seaways 29 mei 2007 - heden

De King Seaways en de Princess Seaways zijn zusterschepen met nagenoeg dezelfde faciliteiten.

Oostzeeverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Vloot[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ships of DFDS Seaways van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Scheepsnamen[bewerken | brontekst bewerken]

Zoals nagenoeg iedere rederij gebruikt DFDS een speciale wijze om haar schepen te benoemen. Bij oprichting vernoemde de rederij al haar schepen naar leden van het Deense koninklijk huis. Met de komst van de Dana Corona in 1971 ging de rederij echter over op het voorvoegsel 'Dana' voor zowel de vracht- als de passagiersschepen. Toen de rederij in 1981 Tor Line had gekocht werd het 'Tor-'voorvoegsel geïntroduceerd voor al de vrachtschepen, al is het Dana-voorvoegsel nog niet helemaal verdwenen. Met de komst van de eerste King of Scandinavia in 1989 ging men over op het achtervoegsel of Scandinavia voor haar passagiersschepen. Toen in 2006 de aangekochte Fjord Norway herdoopt werd als Princess of Norway brak men met deze traditie. Bij de aankoop van Norfolkline is gekozen om alle schepen het achtervoegsel Seaways te geven. De schepen op de route IJmuiden – Newcastle zijn vanaf februari 2011 King Seaways en Princess Seaways gedoopt.

DFDS Rotterdam Terminal (Vlaardingen)[bewerken | brontekst bewerken]

DFDS is verder gevestigd in de Vulcaanhaven te Vlaardingen.

Hieronder is te zien welke schepen varen op de DFDS Rotterdam Terminal.

Deze schepen varen op de veerdiensten:

Scheepsnaam Vlag Bestemming - land Bestemming - land
Acacia Seaways Vlag van Litouwen Litouwen Felixstowe Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Vlaardingen Vlag van Nederland Nederland
Suecia Seaways Vlag van Denemarken Denemarken Felixstowe Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Vlaardingen Vlag van Nederland Nederland
Tulipa Seaways Vlag van Litouwen Litouwen Felixstowe Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Vlaardingen Vlag van Nederland Nederland
Scandia Seaways Vlag van Denemarken Denemarken Immingham Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Vlaardingen Vlag van Nederland Nederland
Hollandia Seaways Vlag van Denemarken Denemarken Immingham Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Vlaardingen Vlag van Nederland Nederland

Overgenomen activiteiten nu geïntegreerd in DFDS[bewerken | brontekst bewerken]

DFDS Tor Line[bewerken | brontekst bewerken]

DFDS Tor Line was de belangrijkste vrachtdragende divisie van DFDS. Het werkte met een groot aantal rorovrachtschepen op de Noordzee en de Oostzee. DFDS Tor Line werd opgericht als fusie van DFDS' en Tor Line's goederenvervoer, DFDS kocht het laatstgenoemde bedrijf in 1982 (tot en met 1988 de passagiersdienst tussen Zweden en het Verenigd Koninkrijk werd ook verkocht onder de DFDS Tor Line). De werking van DFDS Tor Line werd geïntegreerd in DFDS Seaways na de overname van Norfolkline in 2010.

DFDS Lisco[bewerken | brontekst bewerken]

DFDS Lisco was een Litouwse dochtermaatschappij van DFDS. Het werkte met vijf lijnen bediend met zeven veerboten voor passagiers en vracht tussen Duitsland naar Litouwen, Letland en Rusland en Duitsland naar Zweden. DFDS Lisco heeft dochterondernemingen in Duitsland (DFDS Lisco GmbH), Zweden (DFDS Tor Line AB), Letland (DFDS Tor Line SIA) en Rusland (OOO DFDS Lisco). De werking van DFDS Lisco werd geïntegreerd in DFDS Seaways na de overname van Norfolkline in 2010.

DFDS Lys Line[bewerken | brontekst bewerken]

DFDS Lys Line vervoerde vracht uit Noorwegen, Zweden en Denemarken naar Duitsland, Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Spanje, Portugal en Italië, het aanbieden van deur-tot-deurvervoer. Het bedrijf werd oorspronkelijk opgericht in 1970. De werking van DFDS Lys Line werd geïntegreerd in DFDS Logistics na de overname van Norfolkline in 2010.

DFDS Container Line[bewerken | brontekst bewerken]

Norfolk Line Containers vervoert containers tussen Ierland en Nederland. Op 2 oktober 2006 heeft de overname van Norfolk Line Containers BV door DFDS Containers A/S werd afgerond [nodig citaat]. Opgericht in augustus 1997 Norfolk Line Containers werd opgericht om directe poort-naar-poort diensten tussen Ierland en Europa aan te bieden. De werking van DFDS Container Line werd geïntegreerd in DFDS Logistics na de overname van Norfolkline in 2010.

Norfolkline[bewerken | brontekst bewerken]

Norfolkline was een Europese ferry- en logistiek bedrijf in handen van Maersk. Het stond in voor veerbootdiensten op Het Kanaal, de Ierse Zee en de Noordzee, en passagiersveerdiensten op het Engels Kanaal en de Ierse Zee, en logistieke diensten in heel Europa. Norfolkline biedt vanuit 35 verschillende locaties werk aan meer dan 2.200 werknemers in 13 landen in Europa. Het werd overgenomen door DFDS in juli 2010 en geïntegreerd in DFDS Seaways.

UN RORO[bewerken | brontekst bewerken]

UN RORO was een ferrydienst in Turkije met twaalf schepen op vijf routes vanaf Turkije naar Italië, Frankrijk en Griekenland. UN RORO werd overgenomen door DFDS in juni 2018 en geïntegreerd in DFDS Seaways.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • DFDS heeft twee onderdelen: een terminal-/schependeel genaamd DFDS Seaways en het andere deel is voor trailers/containers genaamd DFDS Logistics
  • DFDS is ook mede-eigenaar van Älvsborg Roro in Göteborg (nu heet het Göteborg Roro Terminal)
  • DFDS heeft ook meerdere terminals zoals DFDS Seaways Rotterdam / DFDS Seaways Scandic Terminal Esbjerg / Seaways Terminal Immingham en de Mercator-dok (beter bekend als 'tor-line') en de transportfirma Halléns (onderdeel DFDS Logistics), beiden in Gent.
  • DFDS heeft Scandic Terminal Esbjerg sinds eind 2017 gesloten.
  • DFDS Torline heeft haar op de Rotterdamse Maasvlakte (beter bekend als DFDS Multi Terminal) roro-terminal in juni 2011 verkocht aan de Rhenus Group. Na de overname van Norfolkline door DFDS was deze overbodig geworden, omdat DFDS haar activiteiten geconcentreerd heeft op de terminal in Vlaardingen.
  • DFDS Seaways vaart met de Anglia Seaways,Tulipa Seaways en de Gardenia Seaways (die tussen Immingham-Vlaardingen varen) ook naar Antwerpen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie DFDS van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.