Aarhus (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aarhus
Plaats in Denemarken Vlag van Denemarken
Aarhus (stad)
Aarhus (stad)
Situering
Regio Midden-Jutland
Gemeente Aarhus
Coördinaten 56° 9′ NB, 10° 13′ OL
Algemeen
Inwoners (2010) 242.914
Detailkaart
Overzichtskaart Århus
Overzichtskaart Århus
Foto's
Århus
Århus
Portaal  Portaalicoon   Denemarken

Aarhus of Århus[1] is een havenstad aan de noordoostkust van Jutland, het vasteland van Denemarken. Het is de op een na grootste stad van het land. De stad behoort tot de regio Midden-Jutland (Midtjylland). Tot 2007 was het de hoofdstad van de provincie Århus. De stad heeft 242.914 inwoners (2010);[2] de gelijknamige gemeente telt er ruim 300.000. Er wonen bijna 800.000 mensen binnen 30 minuten rijden van het stadscentrum.

Het district ligt laag, is vruchtbaar en bebost. De stad is een knooppunt van spoorwegen uit alle delen van het land. De haven is goed en veilig, en landbouwproducten worden geëxporteerd, terwijl kolen en ijzer behoren tot de meest ingevoerde producten. Het bisdom Århus dateert van op zijn laatst 951. De 13e eeuwse kathedraal is de grootste kerk van Denemarken.

Een hoofdattractie voor toeristen is Den Gamle By (Deens voor De Oude Stad), een openluchtmuseum met oude gebouwen uit de Deense geschiedenis, die uit het hele land verzameld zijn.

De burgemeester van Aarhus is sinds 2010 de sociaaldemocraat Jacob Bundsgaard.

Naam[bewerken]

In de middeleeuwen werd de stad Arus genoemd. In IJslandse kronieken is ook sprake van Áróss. De naam is een samenstelling van de woorden ār en ōss. Het woord ār is de genitief van ā, dat 'rivier' betekent. Het woord ōss is een Ouddeens woord voor 'mond(ing)'. In het IJslands wordt het woord nog steeds gebruikt in de betekenis van rivierdelta. Letterlijk betekent de naam dus 'riviermonding', wat te verklaren is doordat de stad bij de monding van het riviertje Århus Å ligt.

De schrijfwijze van de naam werd bij de Deense spellinghervorming van 1948 van Aarhus in Århus veranderd. Sinds 1 januari 2011 geldt de oude schrijfwijze Aarhus weer als de plaatselijke voorkeurspelling, die door de gemeente zelf wordt gehanteerd. Århus blijft echter ook correct. Beide varianten worden als oorhoes uitgesproken.

Geschiedenis[bewerken]

Vikingtijdperk en daarvoor[bewerken]

Aarhus is gesticht in het vroege Viking tijdperk en is daarmee een van de oudste steden van het land, samen met Ribe en Hedeby. Recent archeologisch onderzoek geeft aan dat de stad waarschijnlijk in het laatste deel van de 8ste eeuw is gesticht, vroeger dan eerder werd gedacht. Dit is in 2003 ontdekt bij een opgraving die huizen, vuurplaatsen en een weg heeft blootgelegd.

20e eeuw[bewerken]

Tijdens de 20e eeuw werd Aarhus een industriële stad en een commerciële haven. De haven heeft meerdere verbouwingen en uitbreidingen ondergaan en cultureel gezien zette de stad zichzelf als hoofdstad van Jutland op de kaart. Dit kreeg de stad voor elkaar door bibliotheken, een universiteit (Universiteit van Aarhus) en een theater te bouwen. Aarhus groeide in de eeuw door als belangrijkste handelscentrum op het schiereiland. Voor grote delen van het schiereiland was het eveneens het belangrijkste centrum voor onderwijs, cultuur en financiën. Tegenwoordig groeit vooral de service industrie sterk. Voorbeelden van nieuwe industrie uit de 20e eeuw zijn de Flydedokken en de Århus Oliefabrik.

Onderwijs[bewerken]

In Aarhus bevindt zich de Universiteit van Aarhus, de op een na oudste en grootste universiteit van Denemarken.

Vervoer[bewerken]

Spoorwegen / Tramtrein project[bewerken]

De stad is verbonden met het nationaal spoornet en ligt op de hoofdlijn Frediricia - Aalborg. Doorgaande langeafstandstreinen moeten in het hoofdstation keren. Er zijn twee lokale spoorlijnen die als een doorgaande lijn geëxploiteerd worden: Odder - Aarhus - Grenaa[3]. In het kader van een tramtrein project wordt van het station Navitas tot Lystrup wordt een tramtraject door de binnenstad aangelegd die zal die zal aansluiten aan beide kanten op de lokale spoorlijn Odder - Aarhus - Grenaa voor doorgaande diensten.[4] Tevens zal de lokale spoorlijn Odder - Aarhus - Grenaa geëlektrificeerd worden. De eerste fase van het project moet in 2017 opgeleverd worden.

Stadsdelen[bewerken]

Enkele buitenwijken van Aarhus zijn:

Partnersteden[bewerken]

  • Vlag van Finland Turku (Finland), sinds 1946

Geboren[bewerken]

Externe link[bewerken]

Zie ook[bewerken]