Portaal:Denemarken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portaaldenemarken.PNG


bewerk 

Denemarken

Flag of Denmark.svg
Europe location DK.png

Denemarken, officieel het Koninkrijk Denemarken, is een Scandinavisch land in Noord-Europa met 5.627.235 inwoners.[1] De hoofdstad is Kopenhagen. Denemarken is het zuidelijkste Scandinavische land. Denemarken omvat het grootste deel van het schiereiland Jutland en ongeveer 406 eilanden, waarvan Seeland, Funen, Lolland, Falster, Langeland, Als, Møn, Bornholm en Amager de belangrijkste zijn. Als deel van de Europese vlakte bestaat het land bijna volledig uit laagland. Meer dan 65% is gecultiveerd.

Denemarken werd verenigd in de 10e eeuw door de Viking koning Harald Blauwtand († 985), die de mensen tot het christendom bekeerde. Denemarken bestuurde kort Engeland in de 11e eeuw en werd verenigd met Zweden en Noorwegen in 1397.

bewerk 

Geschiedenis

Cnut.jpg

Denemarken was van de 9e eeuw tot de 11e eeuw (de periode van de Vikingen) een grootmacht, met Jutland, Seeland, en het zuidelijke deel van het huidige Zweden als basis. In het begin van de 11e eeuw was koning Knoet I gedurende 19 jaar koning van Denemarken en van Engeland, en daarnaast korte tijd koning van Noorwegen. De Vikingen hadden het land in contact gebracht met het christendom. Koning Knoet de Grote begunstigde de geestelijkheid. De kerk werd weldra een machtsfactor naast de koning. Aan het einde van de 13e eeuw was de koning in een zwakke positie. Koning Erik V werd door de adel gedwongen tot ondertekening van de zogeheten håndfæstning (1281), die kan worden gezien als de eerste grondwet van Denemarken.

Lees verder >>>

bewerk 

Geografie

Indeling in 5 regio's
Regio's

Hovedstaden (Regio Hoofdstad) - Midden-Jutland (Region Midtjylland) - Noord-Jutland (Region Nordjylland) - Seeland (Region Sjælland) - Zuid-Denemarken (Region Syddanmark)

Grote steden

Kopenhagen - Aarhus - Odense - Aalborg - Esbjerg - Randers - Kolding - Vejle - Horsens - Roskilde

bewerk 

Economie

Eens was Denemarken hoofdzakelijk een landbouwland, maar na 1945 breidde het land zijn industriële sector drastisch uit zodat 50 jaar later de industrie meer dan 25% en de landbouw minder dan 5% aan het bruto binnenlands product bijdroeg. Andere traditionele industrieën van Denemarken zijn de visserij en scheepsbouw, maar deze zijn ook afgenomen. Toch heeft Denemarken zijn landelijk karakter grotendeels behouden. Financiële en andere diensten, de handel en de vervoerssector zijn ook belangrijk voor de economie van het land. Lees verder >>>

bewerk 

Kaart van Denemarken

Denmark-CIA WFB Map.png
overzicht bewerk 

Uitgelicht

HCA by Thora Hallager 1869.jpg

Hans Christian Andersen (Odense, 2 april 1805Kopenhagen, 4 augustus 1875) is een bekende Deense schrijver en dichter, meest bekend van zijn sprookjes. Hoewel men in het Nederlandse taalgebied zijn volledige naam gebruikt, staat hij in eigen land vooral bekend als H.C. Andersen.

Hans Christian Andersen werd geboren en groeide op in Odense, in grootte de derde stad van Denemarken. In Odense is het Hans Christian Andersenmuseum te vinden, waarin zijn leven is te volgen. Het huis waarin hij opgroeide is daar ook te bezichtigen. Lees verder >>>

overzicht bewerk 

Afbeelding van de week

Operagebouw van Kopenhagen


Het operagebouw van Kopenhagen, ontworpen door de Deen Jørn Utzon die ook het Sydney Opera House ontwierp
bewerk 

Beroemde Denen

Hans Christian Andersen
bewerk 

Wist je dat...

Wist u dat...

bewerk 

Verwante portalen & Subportalen

Flag of the Faroe Islands.svg Faeröer

Northern-Europe-map.svg Noord-Europa

Flag of Norway.svg Noorwegen

Flag of Sweden.svg Zweden

bewerk 

Artikelen

Gewenste artikelen:

Dit kan beter:


- Odense (11 feb 2007) - Amalienborg (11 feb 2007)

Het lezen waard:

Subportalen van Noord-Europa
Denemarken · Faeröer · Noorwegen · Zweden · Baltische staten