Amager

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Amager
Eiland van Denemarken
Locatie
Locatie
Land Denemarken
Locatie Sont
Algemeen
Oppervlakte 96,3 km²
Inwoners ca. 160.000
Foto's
Amager
Amager

Amager is een eiland in Denemarken. Het is gelegen in de Sont, dicht tegen de oostkust van Seeland. Er wonen 158.224 (2005) mensen op het 96,29 km² grote eiland en Amager is daarmee het dichtstbevolkte eiland van Denemarken.

Het eiland biedt onder andere plaats aan Field's, het grootste winkelcentrum van Scandinavië, het congrescentrum Bella Center, en delen van de Universiteit van Kopenhagen.

Een Amagerkaner (bewoner van Amager) spreekt de naam van zijn eiland uit als Ama'r.

Geografie[bewerken]

Het eiland is verdeeld in drie gemeenten, Kopenhagen, Tårnby en Dragør. Het Kopenhaagse deel bestaat onder andere uit de delen Christianshavn en Ørestad.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Vier bruggen voor autoverkeer verbinden Amager met Seeland. Bovendien zijn er twee fietsersbruggen en een brug voor treinverkeer. Ook is het eiland te bereiken via de Metro van Kopenhagen en de zogenaamde Havnebus (Havenbus). Via de Sontbrug is Amager verbonden met Lernacken, ten zuiden van Malmö in Zweden.

Ook de nationale luchthaven van Denemarken, luchthaven Kopenhagen, is op Amager gelegen.

Geschiedenis[bewerken]

De Deense koning Christiaan II nodigde in 1521 Hollandse boeren uit om zich op Amager te vestigen om daar groente te verbouwen voor de Kopenhaagse markten. Vooral rondom het plaatsje Store Magleby kwamen veel Hollanders te wonen, afkomstig uit Waterland. Er is ook een Deense protestantse gemeente geweest, waarin bijna 100 jaar in het Nederlands werd gepreekt. Ook het onderwijs werd in het Nederlands gegeven.[1]

Nog steeds herinneren straatnamen in het nabijgelegen Dragør aan de aanwezigheid van de Hollanders en de uitleg in het Amagermuseum kan ook in het Nederlands gelezen worden.

De laatste jaren verrijst er een complete nieuwe wijk op Amager, genaamd Ørestad. Dit onder invloed van de bouw van de Sontbrug en de aanleg van de metro van Kopenhagen.

In 2013 werd bewezen dat er in het begin van de 16de eeuw ook Vlamingen bij de inwijking betrokken waren. Zij waren afkomstig uit Nieuwpoort. De studie daartoe werd opgezet door een Deense en Vlaming met als titel: "Vlaamse tuinders en Hollandse boeren in Denemarken in de 16de eeuw. Een kritische kijk op een bekend Deens immigratieverhaal". Uitgave van Erf en Heem vzw te Sint-Katelijne-Waver (2013).

Geboren[bewerken]