Portaal:Noorwegen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Brygge Norway 2005-08-18.jpg
Welkom op het Portaal Noorwegen

bewerk 

Inleiding

Noorwegen (Noors: Norge of Noreg), officieel het Koninkrijk Noorwegen, is een land in Noord-Europa. Het ligt op het Scandinavisch schiereiland en grenst aan Zweden, Finland en Rusland.

De huidige koning van Noorwegen: Harald V

Noorwegen is een constitutionele monarchie. De huidige koning is Harald V; premier is Jens Stoltenberg, die aan het hoofd staat van een coalitie van de Arbeiderspartij, Socialistisch Links en de Centrumpartij.

De hoofdstad van Noorwegen is Oslo. Andere belangrijke steden zijn Bergen, Trondheim en Stavanger.

Meer >>>

bewerk 

Provincies

bewerk 

Bezienswaardigheden

bewerk 

Beroemde Noren

Ontdekkingsreizigers:

Kunstenaars:

Politici:

bewerk 

Meehelpen

bewerk 

Kenmerken

De vlag

Vlag van Noorwegen
De nationale vlag van Noorwegen is een rode vlag waarop een donkerblauw kruis met witte randen is geplaatst. De verticale arm van het kruis is, zoals voor de oudere Scandinavische vlaggen, verschoven naar de vlaggenmast toe.

De vlag werd ontworpen in 1821, maar pas in 1898 officieel in gebruik genomen.

Meer >>>

Het wapen

Wapen van Noorwegen
Het wapen van Noorwegen is een van de oudste van Europa. Het vindt zijn oorsprong als wapen van het koninklijk huis.

Haakon IV (1217-1263) gebruikte een schild met daarop een leeuw. De oudste bekende verwijzing naar de rode kleur van de achtergrond van het wapen is de Koningensage uit 1220.

Meer >>>

overzicht bewerk 

Uitgelicht

Het vaak gestolen kombord van Å

Å, ook wel Å i Lofoten genoemd, is een oud vissersdorp (Noors: Fiskevær) met ongeveer 250 inwoners in de gemeente Moskenes, provincie Nordland, Noorwegen. Å ligt aan de zuidoostkant van Moskenesøya, een van de vele eilanden in Lofoten.

De visserij is hier belangrijk geweest, in het bijzonder het vissen op kabeljauw. De verdere verwerking hiervan naar stokvis en traan lag ook hier in het dorp, maar tegenwoordig zijn toeristen een belangrijke bron van inkomen. In Å "centrum" zijn er twee musea, het Lofoten Stokvis Museum en het Noors Vissersdorp Museum.

Å is te bereiken op verschillende manieren, met de veerboot vanaf Moskenes of via de in 1992 geopende Europaweg 10 (E10) over Sørvågen, die ook wel De weg van Koning Olaf wordt genoemd. De weg begint hier en eindigt in Luleå in de Zweedse regio Norrbotten.

Meer >>>

overzicht bewerk 

Foto van de maand

De Preikestolen-rots boven de Lysefjorden
bewerk 

Wist je dat?

bewerk 

Categorieën en lijsten

Subportalen van Noord-Europa
Denemarken · Noorwegen · Zweden · Baltische staten