Portaal:Noorwegen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Brygge Norway 2005-08-18.jpg
Welkom op het Portaal Noorwegen

bewerk 

Inleiding

Noorwegen (Noors: Norge of Noreg), officieel het Koninkrijk Noorwegen, is een land in Noord-Europa. Het ligt op het Scandinavisch schiereiland en grenst aan Zweden, Finland en Rusland.

De huidige koning van Noorwegen: Harald V

Noorwegen is een constitutionele monarchie. De huidige koning is Harald V; premier is Jens Stoltenberg, die aan het hoofd staat van een coalitie van de Arbeiderspartij, Socialistisch Links en de Centrumpartij.

De hoofdstad van Noorwegen is Oslo. Andere belangrijke steden zijn Bergen, Trondheim en Stavanger.

Meer >>>

bewerk 

Provincies

bewerk 

Bezienswaardigheden

bewerk 

Beroemde Noren

Ontdekkingsreizigers:

Kunstenaars:

Politici:

bewerk 

Meehelpen

bewerk 

Kenmerken

De vlag

Vlag van Noorwegen
De nationale vlag van Noorwegen is een rode vlag waarop een donkerblauw kruis met witte randen is geplaatst. De verticale arm van het kruis is, zoals voor de oudere Scandinavische vlaggen, verschoven naar de vlaggenmast toe.

De vlag werd ontworpen in 1821, maar pas in 1898 officieel in gebruik genomen.

Meer >>>

Het wapen

Wapen van Noorwegen
Het wapen van Noorwegen is een van de oudste van Europa. Het vindt zijn oorsprong als wapen van het koninklijk huis.

Haakon IV (1217-1263) gebruikte een schild met daarop een leeuw. De oudste bekende verwijzing naar de rode kleur van de achtergrond van het wapen is de Koningensage uit 1220.

Meer >>>

overzicht bewerk 

Uitgelicht

Longyearbyen is de grootste nederzetting op Spitsbergen (Noors: Svalbard) met ongeveer 1700 inwoners (2004). Ze ligt in de Adventfjord aan de monding van de Advent vallei. De stad heeft een uitgebreide infrastructuur en telt bijna net zoveel sneeuwscooters als mensen. Longyearbyen ligt op 78 graden noorderbreedte, en wordt beschouwd als de noordelijkste stad ter wereld.

De plaats bevat naast een in gebruik zijnde kolenmijn (mijn 7) een heel scala aan verdere faciliteiten. Zo bevat het de noordelijkste krant (Svalbardposten), de noordelijkste camping, een ziekenhuis, een kerk, een internationale luchthaven en een departement van een Noorse universiteit; de UNIS (University Studies at Svalbard) waar arctische studies kunnen worden gedaan.

De gouverneur van Spitsbergen (de sysselmann) zetelt tevens in deze plaats.

De bevolking van Longyearbyen is vrij divers. Het overgrote deel is Noor, maar er zijn verder meer dan 20 nationaliteiten vertegenwoordigd. Hieronder zijn ook Thai, die voornamelijk werken in de horeca.

Meer >>>

overzicht bewerk 

Foto van de maand

Regenboog over regenachtig Bergen
bewerk 

Wist je dat?

bewerk 

Categorieën en lijsten

Subportalen van Noord-Europa
Denemarken · Noorwegen · Zweden · Baltische staten