Portaal:Noorwegen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Brygge Norway 2005-08-18.jpg
Welkom op het Portaal Noorwegen

bewerk 

Inleiding

Noorwegen (Noors: Norge of Noreg), officieel het Koninkrijk Noorwegen, is een land in Noord-Europa. Het ligt op het Scandinavisch schiereiland en grenst aan Zweden, Finland en Rusland.

De huidige koning van Noorwegen: Harald V

Noorwegen is een constitutionele monarchie. De huidige koning is Harald V; premier is Jens Stoltenberg, die aan het hoofd staat van een coalitie van de Arbeiderspartij, Socialistisch Links en de Centrumpartij.

De hoofdstad van Noorwegen is Oslo. Andere belangrijke steden zijn Bergen, Trondheim en Stavanger.

Meer >>>

bewerk 

Provincies

bewerk 

Bezienswaardigheden

bewerk 

Beroemde Noren

Ontdekkingsreizigers:

Kunstenaars:

Politici:

bewerk 

Meehelpen

bewerk 

Kenmerken

De vlag

Vlag van Noorwegen
De nationale vlag van Noorwegen is een rode vlag waarop een donkerblauw kruis met witte randen is geplaatst. De verticale arm van het kruis is, zoals voor de oudere Scandinavische vlaggen, verschoven naar de vlaggenmast toe.

De vlag werd ontworpen in 1821, maar pas in 1898 officieel in gebruik genomen.

Meer >>>

Het wapen

Wapen van Noorwegen
Het wapen van Noorwegen is een van de oudste van Europa. Het vindt zijn oorsprong als wapen van het koninklijk huis.

Haakon IV (1217-1263) gebruikte een schild met daarop een leeuw. De oudste bekende verwijzing naar de rode kleur van de achtergrond van het wapen is de Koningensage uit 1220.

Meer >>>

overzicht bewerk 

Uitgelicht

Folgefonna (ook wel Folgefonni genoemd) is zowel het vijfentwintigste Noorse nationale park als de op twee na grootste en meest zuidelijke gletsjer van Noorwegen. De status van nationaal park werd officieel verleend op 29 april 2005, na een proces dat in 1998 door de fylkesmann van Hordaland was gestart. Het nationaal park is echter groter dan de gletsjer alleen. Het is ongeveer 720 km² groot, inclusief een gebied met de status van beschermd landschap. Tot het park behoren onder meer vijf rivieren met omliggende gebieden: Æneselva, Furubergselva, Hattebergselva, Mosneselva en Opoelva.

Folgefonna is van alle Noorse gletsjers het zuidelijkst gelegen. De gletsjer ligt op het Folgefonn-schiereiland, tussen de Hardangerfjord en de Sørfjord in de provincie Hordaland, in het district Hardanger. Het schiereiland is naar de gletsjer vernoemd - het Folgefonnschiereiland. De gletsjer ligt op het grondgebied van de gemeenten Jondal, Ullensvang, Odda, Etne en Kvinnherad.

Meer >>>

overzicht bewerk 

Foto van de maand

Interieur van de staafkerk in Rollag
bewerk 

Wist je dat?

bewerk 

Categorieën en lijsten

Subportalen van Noord-Europa
Denemarken · Noorwegen · Zweden · Baltische staten