Kristiansand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kristiansand
Gemeente in Noorwegen Vlag van Noorwegen
Kristiansand komm.svg
Norway Counties Vest-Agder Position.svgNO 1001 Kristiansand.svg
Locatie provincie                  Locatie gemeente
in Noorwegen                          in provincie 
Situering
Provincie Vest-Agder
Algemeen
Oppervlakte 276,37 km²
- land 260,07 km²
- water 16,3 km²
Inwoners (1 januari 2016) 88.447 (311 inw./km²)
Overig
Gemeentenummer 1001
Målform Bokmål
Website www.Kristiansand.kommune.no
Portaal  Portaalicoon   Noord-Europa

Kristiansand (niet te verwarren met Kristiansund) is een stad in Noorwegen. Het is de hoofdstad van de provincie (Noors: fylke) Vest-Agder. De stad ligt aan de kust bij de monding van de rivier de Otra, in het uiterste zuiden van Noorwegen. Kristiansand heeft ruim 87.000 inwoners.

Kristiansand is een betrekkelijk jonge stad. De stad werd in 1641 door de Deense koning Christiaan IV gesticht. Het centrum van de stad, Kvadraturen, kenmerkt zich door een volledig rechthoekig stratenpatroon. De Domkerk van Kristiansand is een van de grootste van Noorwegen met 2.029 zitplaatsen.

Als 'hoofdstad' van het zuiden is de stad een geliefd vakantiedoel voor de Noren. Bij de stad ligt een dierentuin, Dyreparken, waar ook een pretpark aan gekoppeld is. Ieder jaar begin juli wordt het festival Quart in de stad gehouden, een van de belangrijkste festivals van Noorwegen.

De stad Kristiansand kon zich lange tijd ontwikkelen binnen de grenzen die Christian IV had gesteld. Pas in 1921 volgde een kleine uitbreiding toen de wijk Lund in de voormalige gemeente Oddernes bij Kristiansand werd gevoegd. In 1965 werd het restant van Odderness en de gemeenten Tveit en Randesund bij de stad gevoegd.

Kristiansand is de geboorteplaats van onder meer de Noorse kroonprinses Mette-Marit, de dichter Henrik Wergeland en de schrijver Jens Bjørneboe.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Vanuit Kristiansand vertrekken veerboten van Color Line en Fjord Line naar Hirtshals in Denemarken. De E39 volgt de veerboot naar Hirtshals en gaat vervolgens naar Aalborg. Op het Noorse vasteland loopt de E39 naar Stavanger en dan verder naar Bergen. De belangrijkste route vanuit de stad, de E18, loopt langs de kust naar het noordoosten richting Oslo. Het eerste deel van deze weg is inmiddels omgebouwd tot autosnelweg, in de komende jaren wordt de gehele route tot aan Oslo omgebouwd. Vanuit Kristiansand naar het noorden, het binnenland in, loopt rijksweg 9 door het Setesdal naar Hovden en Haukeligrend.

Het station ligt direct naast de haven. Hoewel het een tussenstation is aan de lijn Oslo-Stavanger is het feitelijk een kopstation.

Even buiten de stad ligt het vliegveld Kjevik. Naast chartervluchten zijn er lijndiensten naar Oslo, Stavanger, Bergen, Kopenhagen en Amsterdam.

Cultuur[bewerken]

In Kristiansand is de hoofdvestiging van de Universiteit van Agder. Deze instelling werd in 1994 opgericht als Hogeschool van Agder en werd in 2007 een universiteit.

Op 6 januari 2012 is ten zuiden van het centrum, op het schiereiland Odderøya, het Kilden Theater geopend.

De belangrijkste zomersport in Kristiansand is voetbal. Trots van de stad is IK Start. De ploeg werd twee maal kampioen van Noorwegen en speelt sinds een aantal jaren weer in de hoogste klasse van het Noorse voetbal.

Kvadraturen vanuit de lucht
Van Posebyen in Kvadraturen
Het station

Geboren[bewerken]

Woonachtig[bewerken]

Stadsdelen[bewerken]

De huidige stad is verdeeld in de volgende wijken en stadsdelen:

 • Fagerholt/Justvik
 • Grim
 • Hånes
 • Søm
 • Tinnheia/Hellemyr
 • Kvadraturen
 • Lund
 • Oddernes
 • Randesund
 • Torridal
 • Tveit
 • Vågsbygd
 • Flekkerøy

Stedenbanden[bewerken]

Trivia[bewerken]

Kristiansand wordt nog vaak Kristiansand S, sør = zuid, genoemd om verwarring te voorkomen met Kristiansund N, Noord. Dit stamt uit de tijd voordat de postcodes in gebruik werden genomen en dat het gebeurde dat postzendingen in de verkeerde stad belandden. Tegenwoordig komt het nog voor dat buitenlandse piloten Kristiansand verwarren met zowel Kristiansund als Kristianstad in Zweden.

Externe links[bewerken]

Vanaf de Noordzee