Arendal (gemeente)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Arendal
Gemeente in Noorwegen Vlag van Noorwegen
Arendal komm.svg
Norway Counties Aust-Agder Position.svgNO 0906 Arendal.svg
Locatie provincie                  Locatie gemeente
in Noorwegen                          in provincie 
Situering
Provincie Aust-Agder
Algemeen
Oppervlakte 272,39 km²
- land 253,79 km²
- water 18,6 km²
Inwoners (2016) 44.313 (161 /km²)
Overig
Gemeentenummer 0906
Målform Bokmål
Website www.Arendal.kommune.no
Portaal  Portaalicoon   Noord-Europa

Arendal is een gemeente in de fylke Aust-Agder in het zuiden van Noorwegen. Belangrijkste kern in de gemeente is de gelijknamige plaats Arendal. Arendal is de hoofdplaats van Aust-Agder. De gemeente heeft ruim 43.000 inwoners. (2013)

Arendal grenst in het zuidwesten aan Grimstad, in het noordwesten aan Froland en in het noordoosten aan Tvedestrand. De huidige gemeente werd in 1992 gevormd uit de samenvoeging van de vroegere gemeenten Hisøy, Tromøy, Moland, Øyestad en Arendal.

Geschiedenis[bewerken]

In de voormalige gemeente Barbu, nu een wijk in Arendal, werd in 1887 de Noorse Arbeiderpartiet opgericht. De partij werd juist hier gesticht omdat zich in Arendal een sociaal drama afspeelde dat in Noorwegen bekendstaat als Arendalskrakket.

Noorwegen had zich in de negentiende eeuw tot een grote scheepvaartnatie ontwikkeld. In het zuiden, Sørlandet, was scheepvaart een belangrijke economische activiteit, maar de reders waren conservatief en hielden te lang vast aan zeilschepen. Om de vloot om te bouwen naar stoomtractie was veel geld nodig dat er onvoldoende was. In die situatie gebruikte een reder/bankeigenaar het geld van zijn bankklanten voor zijn rederij zonder voldoende zekerheden. Uiteindelijk leidde dat tot het faillissement van de bank, Arendal Privatbank. Door de onderlinge vervlechtingen lokte het faillissement een kettingreactie uit van meerdere faillissementen hetgeen tot een zeer grote werkloosheid leidde met alle sociale problemen die daar bij horen.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Station Arendal

Arendal ligt aan de E18, in Noorwegen de verbinding tussen Kristiansand en Oslo en vandaar naar Zweden. De E18 wordt in fasen uitgebouwd tot een vierbaans autoweg. Van Arendal loopt Fylkesvei 42 naar Egersund.

De stad heeft via Arendalsbanen een aansluiting op Sørlandsbanen, de spoorlijn van Oslo via Kristiansand naar Stavanger. De 37 kilometer lange lijn loopt van Arendal naar Nelaug, waar kan worden overgestapt. Naast Arendal liggen in de gemeente nog stations in Rise in Bråstad en sinds 2009 een voorstadstation in Stoa.

Plaatsen in de gemeente[bewerken]

Geboren in Arendal[bewerken]