Preikestolen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Preikestolen

De Preikestolen of Prekestolen (letterlijk: de Preekstoel) is een klif, die 605 meter boven de Lysefjord uitsteekt. Preikestolen is gelegen in de Noorse gemeente Forsand in de provincie Rogaland.

Het is een toeristische bezienswaardigheid in het westen van Noorwegen en biedt een uitzicht over fjorden en bergen. De start van de officiële wandelroute naar de rots ligt op 3,8 kilometer van Preikestolen.

Geologie[bewerken]

Tijdens de Caledonische orogenese botsen Laurentia (min of meer het huidige Noord-Amerika) en Baltica (min of meer Europa zonder Zuid-Europa) en vormen samen Laurazië. Deze botsing zorgt voor het ontstaan van het Scandinavisch Hoogland. Dit gebergte moet eruitgezien hebben zoals de Alpen vandaag. Al vanaf de vorming start de erosie van dit gebergte, wat nog honderden miljoenen jaren zal blijven voortgaan. Laurazië begint geleidelijk aan terug uit elkaar te bewegen waarbij vanaf zo'n 180 miljoen jaar geleden de breuk definitief is. Het breukvlak vinden we onder ander tussen Groenland en Scandinavië. Tijdens het Pleistoceen volgen een aantal ijstijden elkaar op. De ijskappen ten gevolge van de ijstijden hebben een dubbel effect op het Scandinavisch Hoogland. Enerzijds zorgen ze voor een specifieke erosie, de valleien worden uitgesleten tot een U-dal en het gewicht van het kilometersdikke pakket ijs zorgt de aardkorst in de asthenosfeer zinkt. Het ijs erodeert de vallei niet alleen uit maar heeft ook de kracht om grote rotsblokken te splijten. Nabij Preikestolen zijn verschillende van deze blokken afgebroken. Ook Preikestolen zelf vertoont een enorme barst. Aan het einde van de laatste ijstijd, zo'n 12000 jaar geleden, wordt het klimaat warmer. Hierdoor verdwijnt een groot deel van de ijskappen en stijgt het zeeniveau waardoor het zeewater de vele U-dalen aan de kust binnendringt. Hierdoor is Preikstolen aan een fjord gelegen.

Externe link[bewerken]