Operagebouw van Kopenhagen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Operagebouw Kopenhagen
Omringd door water
Interieur van het operagebouw

Het Operagebouw van Kopenhagen (Deens: Operaen på Holmen) is het nationale operagebouw van Denemarken. Het is ontworpen door Henning Larsen.

Een kleine halve eeuw nadat de Deen Jørn Utzon het Sydney Opera House, een van de bekendste operagebouwen ter wereld, had ontworpen, kreeg ook de Deense hoofdstad Kopenhagen een modern operagebouw. Het is bijna volledig omgeven door water, net als de opera van Sydney.

Op 15 januari 2005, na een bouwperiode van iets meer dan drie jaar, werd het gebouw met een galaconcert in gebruik genomen, in aanwezigheid van koningin Margrethe II.

Opdrachtgever en architect[bewerken | brontekst bewerken]

Een van de merkwaardige aspecten van dit operagebouw is dat het volledig met privégeld gebouwd werd, namelijk met het geld van Arnold Mærsk Mc-Kinney Møller (1913-2012), een gepensioneerde reder, zoon van de grondlegger van de A.P. Møller-Mærsk Group en naar verluidt de rijkste persoon van Denemarken. De kostprijs bedroeg 335 miljoen euro.

De opdrachtgever stak zijn voorkeuren in verband met architectuur en muziek nooit onder stoelen of banken:

  • Toen hij de publieksruimten, tegen het advies van ontwerper Henning Larsen, met bladgoud liet versieren, leidde dit tot een breuk met Larsen. Deze distantieerde zich van zijn ontwerp en betreurde het mislukken van het compromis dat hij voorheen met de opdrachtgever gevonden meende te hebben.
  • Toen de intendant als eerste operaproductie Elektra van Richard Strauss gekozen had, dwong de opdrachtgever hem deze keuze te veranderen in de meer traditioneel-romantische opera Aida van Verdi.

De stichting die onder leiding van Mærsk Mc-Kinney Møller het gebouw liet neerzetten, schenkt het gebouw aan de stad Kopenhagen. Het operagebouw wordt, eveneens volgens de wens van de opdrachtgever, naar koningin Margrethe II genoemd.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Vooral de naar de vaargeul gerichte gevel – die op het paleis Amalienborg aan de overzijde uitkijkt – trekt de aandacht. Allereerst is er het in een breed uitgemeten luifel overkragende dak. Daaronder bevindt zich de gebogen en volledig beglaasde gevel van de foyer. Deze heeft een hoogte van vier verdiepingen, dus ongeveer 12 meter.

De opera is gelegen op Holmen, een rij eilanden waar voorheen de marine gestationeerd was. Deze locatie kreeg kritiek vanuit de media, omdat ze moeilijk te bereiken is vanuit de binnenstad. Er is wel een waterbusverbinding.

De zaal biedt plaats aan circa 1500 toeschouwers in de hoofdruimte en circa 200 rond het oefenpodium, dat aan de naar Holmen gekeerde zijde ligt. Het operagebouw telt eveneens verschillende repetitieruimtes, waarvan sommige meer dan 10 meter onder zeeniveau liggen.[bron?]

Tot de eerste grote producties in het gebouw behoorde Der Ring des Nibelungen van Wagner in de regie van Kasper Bech Holten met als dirigent Michael Schønwandt.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Copenhagen Opera House van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.