Amalienborg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Panoramafoto van Amalienborg (juli 2013)

Amalienborg in Kopenhagen is de residentie van de Deense vorstin Margrethe II van Denemarken en haar twee zonen Frederik en Joachim met hun families. De gebouwen dateren van omstreeks 1750. Sinds 1794 wordt het paleis gebruikt als koninklijke residentie.

De vier vleugels van het paleis liggen in een vierkant rond het standbeeld van Frederik V. De vier vleugels zijn vernoemd naar Deense vorsten:

  • Christian VIII (noordelijke vleugel); de officiële naam is Paleis Levetzau. De benedenverdieping is ingericht als museum. Op de bovenverdieping bevindt zich het appartement van prins Joachim.
  • Frederik VIII (oostelijke vleugel); de officiële naam is Paleis Brockdorff. Dit is het woonpaleis van kroonprins Frederik met zijn gezin.
  • Christian IX (zuidelijke vleugel); de officiële naam is Paleis Schack. Dit is het woonpaleis van koningin Margrethe II.
  • Christian VII (westelijke vleugel); de officiële naam is Paleis Moltke. Dit is het gastenverblijf en is opengesteld voor publiek als er geen gasten verblijven.

Tussen de open ruimte is over het water het operagebouw van Kopenhagen te zien; aan de tegenoverliggende zijde de Marmerkerk.

Galerij[bewerken]