Frederik van Denemarken (1968)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frederik van Denemarken
1968
Frederik, Crown Prince of Denmark in 2018.jpg
Kroonprins van Denemarken
Periode 1972-heden
Voorganger Margrethe II
Opvolger Christian (beoogd)
Vader Hendrik
Moeder Margrethe II
Dynastie Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
Huwelijk prinses Victoria van Zweden in juni 2010. Frederik (links) met zijn vrouw Mary, links in de blauwe jurk. Naast hem, toen nog, prins Willem-Alexander van Nederland in uniform.

Frederik André Henrik Christian (Kopenhagen, 26 mei 1968) is als oudste zoon van koningin Margrethe II van Denemarken en haar echtgenoot prins Henrik van Denemarken de kroonprins van Denemarken en graaf van Monpezat[1]

Namen en doopnamen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Frederik is genoemd naar de grootvader van moeders kant, Frederik IX, naar de Deense traditie om de troonopvolger altijd Frederik of Christiaan te noemen.
  • André is genoemd naar de grootvader van vaders kant, André de Laborde de Monpezat.
  • Henrik is genoemd naar zijn vader, Prins Henrik.
  • Christian is een gebruikelijke vorstelijke Deense naam, zoals volgens bovenstaande traditie alle Deense koningen deze in hun naam hebben.

Jeugd en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Frederik doorliep de middelbare school in Kopenhagen, waar hij in 1986 eindexamen deed, nadat hij ook nog een jaar in het geboorteland van zijn vader, Frankrijk, naar school was gegaan. Hij studeerde aan Harvard, als onderdeel van de studie politicologie aan de Universiteit van Aarhus. Zijn afstuderen ging over de buitenlandse politiek van de Baltische staten. Hij werkte, na zijn afstuderen, een jaar als secretaris van de Deense ambassade in Parijs. Vervolgens vervulde hij tal van functies in het leger, onder meer bij een commando-eenheid. Daarnaast vervult Frederik tal van andere maatschappelijke functies, waaronder het lidmaatschap van het IOC, klimaatconferenties en heeft hij eens een sledehondenexpeditie van 2800 kilometer gemaakt door Groenland.

Huwelijk[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Olympische Spelen van Sydney, in 2000, leerde hij de Australische Mary Elizabeth Donaldson kennen. Op 14 mei 2004 trouwde het paar in de Domkerk van Kopenhagen met aansluitend feest in het slot van Fredensborg.

Gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Op 15 oktober 2005 werd hun eerste kind, prins Christian, geboren. Naar Deense traditie[2] werden de namen van de prins pas bij zijn doop op 21 januari 2006 bekendgemaakt. Hij kreeg verschillende doopmeters en -peters, onder wie de Zweedse kroonprinses Victoria, de Noorse kroonprins Haakon en zijn vrouw prinses Mette-Marit, de neef van zijn moeder, de Griekse prins Paul en Christians oom Joachim.

In oktober 2006 maakte het hof bekend dat prinses Mary opnieuw in verwachting was. Zij beviel op zaterdag 21 april 2007 in het Rigshospitalet te Kopenhagen van een gezonde dochter. Het is de eerste prinses geboren in het Deens koninklijk huis sinds 1946. De naam van het meisje luidt Isabella. De naam werd op 1 juli 2007 bekendgemaakt bij haar doop. De peetouders van Isabella zijn: Koningin Mathilde van België, prinses Alexia van Griekenland en Denemarken (een nicht van prins Frederik), Dr. Nadine Johnston, Christian Buchwald, Peter Heering en Marie Louise Skeel.

Op 8 januari 2011 schonk Mary in het Rigshospitalet het leven aan een tweeling, eerst een jongetje, daarna een meisje.[3] De namen van het prinsje en prinsesje werden pas bij de doop op 14 april 2011 bekendgemaakt. Het prinsje en prinsesje heten respectievelijk Vincent en Josephine.

Troon[bewerken | brontekst bewerken]

  • Wanneer hij de troon zal bestijgen zal hij Frederik X van Denemarken worden genoemd.
Voorganger:
--
Lijn van Deense troonopvolging
1
Opvolger:
Christian van Denemarken
Zie de categorie Frederik, Crown Prince of Denmark van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.